23948sdkhjf

Højtuddannede skal sikre væksten

Regeringen har indgået en bred politisk aftale, der skal gøre det lettere for virksomheder i Danmark at rekruttere højkvalificeret arbejdskraft. Hån mod de arbejdsløse, mener Enhedslisten
Regeringen indgik i sidste uge en bred politisk aftale om en reform af international rekruttering.

Aftalen indeholder 26 konkrete initiativer, der sammen skal give virksomheder i Danmark lettere adgang til højkvalificeret arbejdskraft fra lande uden for EU.

Foruden regeringen er Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti med i aftalen.

- Jeg er rigtig glad for denne reform, der grundlæggende vil styrke vores virksomheder og deres muligheder for at hente de dygtigste medarbejdere til landet. Vi ved, at det også vil bidrage til vækst og danske arbejdspladser. Samtidig skal der sættes en stopper for, at højtuddannede, der kommer til Danmark på et greencard, ender i jobs, der ikke svarer til deres kvalifikationer, siger beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S).

Et af hovedelementerne i aftalen er en ny fast track-ordning, som skal gøre det hurtigere og lettere for virksomheder i Danmark at rekruttere højkvalificeret international arbejdskraft.

Ordningen målrettes mod større virksomheder og gælder både private og offentlige virksomheder. Virksomheder der ønsker at bruge fast track-ordningen skal dog først certificeres for en fire-årig periode, der kan forlænges. Det er et krav for at opnå vertificering, at virksomheden ikke har haft udeståender med Arbejdstilsynet og ikke er straffet efter udlændingeloven inden for de seneste to år. Overholder virksomheden ikke kravene, inddrages certificeringen og virksomheden kan se frem til en karantæne i to år.

Mere kontrol

En del af aftalen er også, at der foretages en række kontroller, før medarbejderen kan påbegynde arbejdet. Blandt andet skal det fremover kontrolleres at den pågældende har lovligt ophold i Danmark og at virksomheden, der skal ansætte medarbejderen, er certificeret.

Desuden er der øremærket flere ressourcer til, at Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering kan deltage i politiets kontroller.

- Vi er meget glade for, at indsatsen mod social dumping styrkes, blandt andet ved højere straffe til de arbejdsgivere, der beskæftiger ulovlig arbejdskraft fra ikke-EU-lande og markante opstramninger af greencardordningen, siger SF’s arbejdsmarkedsordfører Eigil Andersen og hentyder dermed til den del af aftaleteksten, der vil forhøje bøderne for arbejdsgivere, som overtræder reglerne på området.

For at imødese en stigning i antallet af sager om ulovlig beskæftigelse, er aftaleparterne blevet enige om, at der fremover skal føres en mere konsekvent kurs overfor arbejdsgivere, der ulovligt beskæftiger udlændinge.

En væsentlig del af aftalen er også, at Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering skal kunne udstede administrative personnumre til udlændinge fra tredjelande og deres medfølgende familie. Det understreges dog i aftalen, at et administrativt CPR-nummer ikke medfører rettigheder for den registrerede person, men alene skal være med til at lette myndighedernes sagsbehandling.

- Et administrativt CPR-nummer medvirker til, at virksomheder hurtigt og nemt kan rekruttere dygtige medarbejdere fra udlandet, uden at de skal spilde tid på længerevarende sagsbehandling. Samtidig er det godt, at der bliver stillet krav om, at de pågældende arbejdstagere ikke kan modtage offentlig forsørgelse under deres ophold, og ikke mindst er det vigtigt, at vi med denne aftale øger arbejdsudbuddet, siger Liberal Alliances beskæftigelsesordfører Joachim B. Olsen.

Hån mod de arbejdsløse

Enhedslisten, der ikke er med i aftalen, kalder den “helt ude i hampen".

- Det er i orden, at gøre det nemmere for virksomhederne at rekruttere højt uddannet arbejdskraft i situationer, hvor der virkelig er mangel på eksperter. Men det er helt ude i hampen at lokke dem hertil med voldsomme skattelettelser. Det er en hån mod de arbejdsløse og langtidssyge, der i disse år må se deres indkomst blive skåret drastisk ned. Sammen med Enhedslisten kunne de have fået et solidarisk forlig, der lettede adgangen for de nødvendige eksperter, og samtidig sikrede lige vilkår for dansk og udenlandsk arbejdskraft. Men vi blev ikke engang inviteret med til bordet. Det er da bare dumt af en regering, der ellers siger den vil sikre lige vilkår for dansk og udenlandsk arbejdskraft, siger Finn Sørensen, ordfører for indsats mod social dumping.

Aftalen indebærer merudgifter på i alt 41 mio. kroner i 2015, som falder de følgende år. Merudgifterne finansieres som led i den samlede politiske aftale om den nye vækstpakke. Aftalen træder i kraft i januar 2015.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094