Nyt udbudsværktøj skal styrke kvaliteten
Offentlige udbydere og private har fået et nyt digitalt værktøj, der skal styrke udbudsprocessen
Det er nogle af de områder, hvor de offentlige ordregivere kan forbedre sig. Det viser en ny analyse foretaget på baggrund af spørgeskemaundersøgelser blandt 209 ordregivere samt 94 virksomheder.
På baggrund af analysen, som Rådet for Offentlig-Privat Samarbejde har foretaget, har rådet offentliggjort nye digitale værktøjer, der har til formål at bidrage til god udbudskultur. Det digitale værktøj er delt i to. En del retter sig mod de offentlige ordregivere, den anden mod private leverandører.
I det digitale værktøj kan man klikke sig ind på forskellige temaer. Eksempelvis kan man klikke på Krav og innovation i versionen rettet mod de offentlige ordregivere. Her kan man læse, hvad reglerne siger og finde råd til, hvordan man griber innovation i udbud an.
- Det er naturligvis ikke i forbindelse med udbud af alle opgaver, at innovative løsninger er relevante, men analysen viser, at der er potentiale for i endnu højere grad, end det er tilfældet i dag, at inddrage leverandørerne i at tænke i nye og smartere måder at løfte opgaverne på, siger Mai Buch, der er formand for Rådet for Offentlig-Privat Samarbejde.
Dialog giver afklaring
Analysens hovedkonklusion er, at udbudskulturen hos hovedparten af aktørerne er god. Ud over at der er brug for mere plads til innovation i udbud, peger analysen på, at der er plads til forbedringer i form af mere dialog under hele udbudsfasen.
Derfor indeholder værktøjet også emnet Dialog med markedet". Dialog skal ifølge analysen både ske før, under og efter udbuddet. Dialog før udbuddet kan være med til at give ordregivere en bedre forståelse af, hvad markedet kan tilbyde, hvor dialog under selve udbuddet kan være med til at afklare uklare forhold i udbudsmaterialet. Konklusionen om, at der er brug for mere dialog, efter at selve udbuddet er afsluttet, handler om, at ordregiverne skal være bedre til mere systematisk at følge op på, om kontrakterne efterleves - og på den måde sikre, at de får den aftalte ydelse og pris samt at tilbudsgiverne oplever, at mangelfuld efterlevelse har konsekvenser.
Bedre kvalitet
Datamaterialet til analysen, som bygger på ordregiveres oplevelse ved det seneste udbud, indeholder kun få besvarelser, hvor det var et bygge- og anlægsprojekt, der var det seneste udbud. Derfor er det svært ud fra analysen at konkludere noget særskilt om bygge- og anlægsudbud.
Som Licitationen - Byggeriets Dagblad tidligere har beskrevet, mener entreprenørerne, at der generelt er behov for bedre kvalitet i udbudsmaterialet. Det peger flere analyser fra Dansk Byggeri på - blandt andet en analyse foretaget blandt styringsentreprenørerne. Tvetydigt udbudsmateriale og deciderede fejl og mangler er med til at forringe kvaliteten.