23948sdkhjf

Skarpere hjerner med nyt indeklima

Skolerenovering falder i tråd med de fleste kommuners bestræbelser på at bruge flere penge på nødvendige renoveringer, blandt andet for at sikre bedre indeklima
Langebjergskolen er fra 1980’erne, og sammenlignet med andre danske folkeskoler er den derfor ret ny. Skolen har dog længe været moden til renovering, og med den nye skolereform, der har givet længere skoledage, er behovet for et bedre indeklima i klasselokalerne vokset.

Skoleledelsen og Fredensborg Kommune iværksatte derfor renoveringen af skolens tag, og i samme omgang er 59 nye ovenlysvinduer blevet monteret for at forbedre luft og dagslyskvaliteten i undervisningslokalerne.

Langebjergskolen viser sig derfor som et foregangseksempel for de danske folkeskoler i forhold til indeklima.

- En række undersøgelser gennemført af DTU viser, at et dårligt indeklima og ringe luftkvalitet i klasselokalerne reducerer elevernes evner til at præstere. Faktisk er CO2-koncentrati-onen for høj i 56 procent af klasselokalerne. Den friske luft har omvendt en positiv effekt, hvor børnene forbedrer deres indlæringsevner. Hvis indholdet af CO2 i klasselokalerne falder, forbedres elevernes læsning, tekstforståelse og matematikkundskaber markant, siger Pawel Wargocki, lektor ved DTU Byg.

- Den første gang, vi trådte ind i de nye lokaler, tænkte jeg bare wow, hvor er det fantastisk. Vi er generelt meget tilfredse med renoveringen, siger skolelærer Lena Mossin fra Langebjergskolen.

Læring om indeklima

Udover ovenlysvinduerne og det nye tag har Langebjergskolen fået installeret såkaldte monitoreringssystemer i alle klasselokaler. Systemerne indsamler data om luftkvalitet og temperaturforhold i hvert enkelt undervisningslokale.

- Vi bruger ikke kun monitoreringssystemerne til at holde øje med kvaliteten af vores indeklima. Vi kan bruge de indsamlede data i undervisningen, hvor eleverne analyserer temperaturforholdene, CO2-niveauer, luftfugtighed og støjniveauer, siger Hans Frøslev, viceinspektør på Langebjergskolen, i en pressemeddelelse fra Velux.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094