23948sdkhjf

Renovering af kobbertage kræver både erfaring og fremsynethed

Hos Toft Kobber A/S handler arbejdet med renovering af kobbertage både om at forlænge levetiden af bygninger med kulturhistorisk betydning, og om at holde et traditionsrigt håndværk i live. Resultatet er til glæde for os allesammen.

Hvad ville udsigten over mange af Danmark slotte, tårne og spir være uden de velkendte brune og grønne kobbertage? Kobber har siden Christian IV’s tid været et tegn på magt og prestige på toppen af markante bygninger, og det stykke kulturhistorie er på mange måder værd at holde i live. Det gør man hos Toft Kobber A/S, der siden 1986 har specialiseret sig i at renovere og udskifte kobbertage på landets herregårde, palæer, slotte, kirker og endda også moderne bygninger, hvor kobber anvendes til facade eller tag. Virksomheden blev grundlagt af Brian Toft, der ser det som en mission at være med til at bevare ikke blot de historiske bygninger, men også det håndværk, der hører til: “Gennem århundreder har der været i gennemsnit 20-30 personer, der har mestret håndværket, og vi går op i at give faget videre til yngre hænder og har næsten altid lærlinge ansat. Den dag i dag udføres arbejdet i hånden med falsejern og hammer, og det betyder, at man kan reparere og renovere delvist, i stedet for at rive ned og udskifte hele partier ad gangen.”

Rådgivning i centrum

En stor del af opgaven for Toft Kobber A/S ligger i at vurdere de enkelte renoveringsprojekter og rådgive om, hvornår kobberet er klar til at blive renoveret, og hvilke dele der evt. kan bevares. Den form for faglighed og ærlig kommunikation er afgørende for, at man ikke ender med en større renovering end højst nødvendigt, forklarer Anne Weinkouff, der er en af de kommunikationsansvarlige hos Toft Kobber: “Når det handler om renoveringer af bevaringsværdige bygninger, tager vi udgangspunkt i en nødvendighedens æstetik. For at minimere ressourceforbruget, skal vi lære at sætte pris på æstetikken i et tag, der består af både nyt, brunt kobber og irret, grønt kobber. Et godt eksempel er Eremitageslottet i Dyrehaven, hvor vi udskiftede en del af taget, men beholdt flunkesider, fronter og siderne på kvistene.”

Ud over Eremitageslottet har Toft Kobber A/S også været involveret i renovering af bl.a. Børsen og Lyngby Rådhus, og store projekter som disse kræver 10-12 mand, fordi det er tidskrævende, der er høje krav til udførelsen, og kobbertaget skal ligge helt stressfrit når det er færdigt.

“Det er vores speciale at levere den høje kvalitet og samtidigt få vores kobberdækkere til at slå den samme false hele dagen, så taget ser helt ens ud,” siger Brian Toft.

Kobber er genanvendeligt

Hvis et kobbertag er lagt ordentligt, kan det holde i mere end 100 år, så selvom det er en eksklusiv løsning, er det en langtidsholdbar løsning. Når et kobbertag endelig er modent til renovering, fjernes kobberet og pakkes sammen og sendes til enten Finland eller Tyskland, hvor man har anlæg til at smelte kobberet om, så det kan blive genbrugt i nye projekter. På den måde fortsætter kobberet sit liv.

“I Toft Kobber A/S får vi certifikater fra værkerne på, at det er 99,9% genbrugskobber. I 2024 har vi desuden fået udarbejdet vores første ESG-rapport,” slutter Brian Toft.

FAKTA: Toft Kobber A/S

Toft Kobber er en af de få tilbageværende specialister i renoveringer af kobbertage, og virksomheden samarbejder tæt med bl.a. arkitekter, rådgivere og ikke mindst Slots- og Kulturstyrelsen i projekter med bevaringsværdige eller fredede bygninger.

Se mere på www.toftkobber.dk

Kilde: Toft Kobber A/S

Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109