Debat: Byggepladsernes dårlige indkøbsvaner spænder ben for klimakrav

Byggebranchen står ved en skillevej. Fra 1. juli skærpes klimakravene, og vi skal reducere klimaaftrykket på vores byggeprojekter væsentligt, nu hvor også materialetransport og forbrug under selve byggeriet medregnes.
Som branche skal vi ikke alene finde tekniske løsninger, men også være villige til at se indad og granske nogle af de små hverdagsrutiner, vi har etableret, som vi hidtil ikke har forholdt os kritisk nok til.
Der er en én helt konkret udfordring, som vi har på byggepladser over hele landet, nemlig vores vane til at sjatkøbe lidt småting, vi lige står og mangler her og nu – som regel med gratis og ganske hurtig levering takket være højt serviceniveau hos trælaster og byggemarkeder, der henvender sig til os professionelle.
Den praksis er opstået, fordi stort set alle leverandører har gjort hurtig og gratis levering til et konkurrenceparameter, som mange udførende håndværkere flittigt udnytter. Resultatet er, at byggepladsen nemt falder i vanen med at bestille småleverancer af for eksempel en enkelt pakke skruer og et par ekstra lægter ad gangen.
Gratis fragt er bekostelig for bygherres klimaregnskab
Fra et bekvemmelighedsperspektiv kan det virke tilforladeligt. Men lad os slå fast: Det er et alvorligt benspænd for vores grønne omstilling. For hver enkelt lille levering, som kræver særkørsel, stiger byggepladsens samlede klimaaftryk markant. De gratis leverancer har en reel omkostning – og fra 1. juli falder den på bygherres klimaregnskab.
Hos Enemærke & Petersen har vi regnet på konsekvenserne, og det viser sig, at de ”gratis” særkørsler belaster vores klimaregnskab, mere end vi er stolte af. De små leverancer pynter ikke på projekternes CO2-udledning, som ganske snart i yderste konsekvens kan stå i vejen for en endelig ibrugtagningstilladelse på det færdige projekt.
Vanens magt kan være meget stærk, derfor håber jeg, at vores kollegaer og konkurrenter har mod på at hjælpe med et opgør.
Løsningen ligger efter min mening lige til højrebenet: Vi bør indføre kontraktlige krav om bedre planlægning og koordinering af materialeleverancer. Når vi først får tilvænnet både os selv og vores samarbejdspartnere til at planlægge ordentligt, vil antallet af småleverancer falde drastisk. Det handler om at vende en dårlig vane til en mere bæredygtig rutine – og her skal hele branchen med på vognen.
Leverandører bør droppe gratis leverancer
Derfor vil jeg her opfordre også trælaster, byggemarkeder og andre leverandører til i fællesskab at tage ansvar og give hinanden håndslag på at droppe den såkaldte ”gratis” levering, der reelt hverken er gratis for deres egen forretning eller for klimaet. Leverandørerne må erkende, at de med deres velmente servicetilbud faktisk fremmer en adfærd, der er unødigt belastende for miljøet.
Her går vi gerne forrest og indleder en dialog med vores egne leverandører om, hvordan vi i fællesskab kan komme de sporadiske indkøbsvaner til livs.
Hvis vi i fællesskab skal lykkes med at skabe rammerne for en langt grønnere byggebranche, skal vi turde tage fat i netop de små vaner, som påvirker klimaaftrykket. Ingen klimabelastning er for lille til at blive taget alvorligt, og vi har alle et ansvar for at ændre de rutiner, der spænder ben for grøn omstilling.
Lad os derfor i fællesskab tage ansvar og vise omverdenen, at byggebranchen ikke blot vil leve op til minimumskrav, men aktivt er klar til at ændre adfærd og være en del af løsningen. Lad os droppe bekvemmelighed og vanetænkning og begynde at planlægge os ud af de problemer, vi selv skaber. Det kan lade sig gøre – og det skal lade sig gøre.