23948sdkhjf

Hjemmemarkedet skrumper: Dansk gigant finder redning over Atlanten

Rambøll henter en markant del af sin omsætning i Danmark, men et andet geografisk område har overhalet både på omsætning og indtjeningsmargin

Danmarks største rådgiverkoncern henter ikke længere det meste af sin omsætning i hjemlandet. 

Det fremgår af årsregnskabet, der blev udsendt fredag morgen og viste en markant afdæmpet vækst og tilbagegang i resultatet. 

Modsat sidste år har ledelsen, anført af koncernchef Jens-Peter Saul, ikke stillet op til interview i forbindelse med regnskabet. 

Men der er andre ting, som er værd at hæfte sig ved. 

For Danmark er ikke længere det største geografiske marked for Rambøll, der har hovedkontor på Amager.

Koncernen omsatte i 2024 for godt fire mia. kr. i Danmark mod 4,27 mia. i 2023. Det er et fald på 6,3 pct. i forhold til året før.

Til sammenligning øger konkurrenten Cowi sin danske omsætning, der i 2024 steg med knap 17 pct. til 2,6 mia. kr.

Over there

Man skal på den anden side af Atlanterhavet for at finde betydelig vækst. Ifølge regnskabet er det i høj grad Rambølls omsætning i "Americas", der gør, at regnskabet ikke falder værre ud. 

Konkret steg omsætningen med 12 pct. i dette geografiske forretningsområde til 4,45 mia. kr. Dermed er Amerika nu 11 pct. større end Danmark i omsætningen.

"Vi havde problemer på det fleste forretningsområder og geografiske lokationer, men fik tocifrede vækst i Amerika, lyder det blandt andet.

I 2023 udgjorde det danske marked 25 pct. at omsætningen, mens Amerika udgjorde 23. I 2024 blev de to tal præcist byttet om som følge af "vedvarende vækst" i Amerika.

Det geografiske forretningsområde Amerika udgøres af fire store lande. 

I USA har Rambøll hovedkontor i Arlington, Virginia. Her sidder 2000 af koncernens godt 17.000 medarbejdere. De 900 af disse kom fra opkøbet af rådgivningsvirksomheden OBG i december 2018. 

I Canada ligger Rambølls hovedkontor i Mississauga, Ontario. Det er i den sydligøste lige del af Canada tæt på den grænsen til USA. 

Koncernen er desuden aktive i Mexico samt Brasilien, hvor Rambøll indgår i et strategisk partnerskab med miljørådgiveren EBP Brasil.

Trump-effekten

Spørgsmålet er, om væksten, som primært er drevet af projekter i USA, vil fortsætte i indeværende regnskabsår. 

I november gav en række topchefer fra de største rådgiver udtryk for bekymring for, at Trump fik nøglen til Det Ovale Kontor. En af dem var Michael Simmelsgaard, koncerndirektør med ansvar for den internationale forretning. 

Dengang var han forsigtig optimist trods meldinger fra Trump om bl.a. sats på sort energi og færre grønne investeringer.

- Det er klart, at vi er bekymrede for markedet for off-shore vind, og i forhold til andre dele af den grønne omstilling herunder udviklingen af brintteknologi, men omvendt ser vi i mange stater, at toget kører hurtigt nu. Og det vil heller ikke Trump stoppe, fordi det kan ødelægge mange arbejdspladser, sagde han til Licitationen i november.

Han pegede blandt andet på, at Rambøll i første halvår noterede en vækst på 15 pct. på det amerikanske marked, hvor især miljø, energi og vand udgør opgaver for de danske rådgivere. 

- Selv en så ureflekteret person som Trump ved, at strømbehovet i USA er enormt. Alene de mange datacentre, som vi i Rambøll medvirker til at opføre, har brug for så meget strøm, at jeg har svært ved at se, det kan leveres uden supplerende on-shore vindmøller, Michael Simmelsgaard.

Licitationen arbejder på at få et uddybende interview med den tyske topchef Jens-Peter Saul.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.936