23948sdkhjf

Grusgrav i fredet område: Øjeblikkelig lukning kan blive dyr for øen

Det er uklart, om der i fremtiden kan være aktiv grusgrav i et fredet område, efter myndighederne indtil videre har sagt stop. Det kan have konsekvenser for økonomi og klima, lyder det

Det kan blive dyrere for både pengepung og klima, når der i fremtiden skal bygges på Samsø.

Sådan lyder vurderingen fra både kommunen og regionen, efter den sidste kilde til grus og sand på øen for nylig blev beordret til at stoppe arbejdet, fordi der ikke længere er tilladelse til at grave i det fredede område, som grusgraven ligger i.

- Det siger sig selv, at hvis man skal transportere råstofferne det halve rige rundt, så bliver det både dyrere og mere omkostningstungt på klimaregnskabet, siger kontorchef for jordforurening og råstoffer i Region Midtjylland, Morten Bondgaard.

Der er tale om grusgraven i naturområdet Nordby Hede, som ligger inden for Stavns Fjord Fredningen. Og som blandt andre TV2 Østjylland har fortalt, blev gravearbejdet for nylig beordret stoppet, efter det blev opdaget, at tilladelsen var udløbet for længst.

Nu er der ikke længere nogle steder på øen, der kan udvindes råstoffer.

Og det kan altså betyde, at tonsvis af sand og grus, der skal bruges til for eksempel byggerier, fremadrettet vil skulle sejles til øen fra andre steder i landet.

Vil finde løsning

Netop derfor ønsker både Region Midtjylland og Samsø Kommune, at det igen bliver muligt at grave grus og sand frem af jorden i øens eneste grusgrav.

- Vi skal finde en løsning, så man kan blive ved med at indvinde de her råstoffer på Samsø. Det vil være utroligt fordyrende økonomisk og for klimaregnskabet, hvis vi skal importere alting, siger formand for Teknik og Miljøudvalget i Samsø Kommune, Michael Kristensen (S).

Hvis råstofferne skal sejles til øen, vil en del af det komme fra Jyske Rev på Vestkysten. Herfra skal det sejles til Aarhus Havn, hvorfra det vil blive transporteret med lastbil til Hou Havn, så det kan sejles med færge til Samsø, forklarer kontorchefen i Region Midtjylland til TV2 Østjylland. Han mener derfor, at det vil være mest hensigtsmæssigt, der er forsyninger af råstoffer på Samsø.

I udvalget for Regional Udvikling ønsker formanden også, at der fortsat skal kunne graves grus i det fredede område.

- Det er et meget lille område og det bliver gjort fornuftigt, så vi skal hurtigst muligt få gang i indvindingen på Samsø igen, siger Bent Graversen (V).

Der har været råstofgravning i området siden 1979.

Vægter råstofindvinding og dens påvirkning på klimaet højere end fredet natur?

- Det er pest eller kolera, men det giver mening at indvinde råstoffer lokalt. Alternativet er, at vi skal hente sand vest for Thyborøn og transportere det med skib og lastbil til Samsø. Det giver ingen mening for klima, natur eller prisen på råvaren. Området kan sagtens tåle den begrænsede indvinding, der foregår, siger Bent Graversen.

Fredet område

Også efter området blev fredet i 1981, har det været tilladt at grave sand og grus op af jorden under forudsætning af, at områderne, hvor der er blevet gravet, ryddes op, og efterlades som natur og ikke en grusgrav.

Både udvalgsformanden i regionen og i kommunen mener, at der er ryddet så godt op, at man bør give lov til at fortsætte indvindingen af råstoffer i det fredede område.

- Man får nogle andre naturtyper end plantet granskov. Jeg er godt klar over, at det er et fredet område, men jeg synes, at det gør noget andet for biodiversiteten, at der kommer vand, fugle og insekter, siger Michael Kristensen.

Viceborgmesteren i Samsø Kommune, der også sidder i regionsrådet i Region Midtjylland for SF, mener derimod, at man bør stoppe med at grave grus i naturområdet.

- Hensynet til naturen og det fredede område betyder mest, så jeg tror, det stopper nu. Selvfølgelig er det ikke en ideel situation, men materialerne er blevet grovere over årene, fordi man har indvundet grus så længe, og så skal der også mere energi til at rense materialerne, og den energimængde skal man sammenholde med det, man skal bruge på at sejle materialerne til Samsø, siger Ulla Holm.

Det er ikke kun grusgraven på Samsø, der er blevet lukket.

Tidligere havde Samsø to steder, der kunne være med til at dække øens behov for sand.

Der blev også tidligere gravet sand op direkte fra stranden lige syd for Sælvig Havn.

Men også her er der for nylig blevet stoppet for indvindingen af råstoffer.

Kystdirektoratet meddelte regionen, at der ikke bør foretages råstofindvinding i området, og hvis der alligevel gives tilladelse til det, så skal der kompenseres for det sand der bliver taget ved at erstatte det med præcist lige så meget sand fra et andet sted.

Og derfor giver det ikke mening for Samsø Sten og Grus ApS, at hente sand fra stranden til øen, forklarer virksomhedens direktør til TV2 Østjylland.

Kræver ny tilladelse

TV2 Østjylland har forsøgt at få en kommentar fra Kystdirektoratet, som ikke er vendt tilbage.

For, at der igen kan graves i grusgraven på Samsø, vil det kræve ny tilladelse, vurderinger og dispensation fra en række instanser.

Selvom Region Midtjylland og Samsø Kommune har tilkendegivet, at de ønsker, at det skal være tilladt at grave grus i det fredede område, er det i sidste ende Fredningsnævnet, der skal afgøre, om der kan gives dispensation til at grave i det fredede område.

TV2 Østjylland har henvendt sig til Fredningsnævnet for Midtjylland for at få en kommentar, men det har ikke været muligt, da Fredningsnævnets formand ikke ønsker at kommentere verserende sager.

Men i 2020 slog Fredningsnævnet fast, at der ikke kunne forventes at opnå en dispensation til en udvidelse af graveområdet.

I samme ombæring forlængede Fredningsnævnet dispensationen til at grave i de områder, hvor råstofindvinding allerede er begyndt, til juni 2023 under forudsætning af, at der ikke bliver tale om råstofindvinding i områder, som på daværende tidspunkt fremstod uberørte af råstofindvinding.

En "Kafkask" myndighedslabyrint

Anders Lassen, der ejer området som grusgraven ligger på, kalder sagsbehandlingen af de ansøgninger, som han sammen med virksomheden Samsø Sten og Grus ApS har sendt ind for "Kafkask".

For at det er tilladt at grave grus i området, kræver det en tilladelse fra Region Midtjylland. En tilladelse, som regionen har tilkendegivet, at den ønsker at give.

Men regionen kan ikke give en tilladelse til råstofgravning i området, uden at der er givet en dispensation fra fredningsnævnet.

Men fredningsnævnet har endnu ikke taget stilling til, om man kan give en ny dispensation, da nævnet ikke kan begynde at behandle sagen, før det har modtaget kommunens vurdering.

Samsø Kommune har tilkendegivet, at den ønsker, at det skal være muligt at udvinde råstoffer på Samsø, men fordi Samsø Kommune er lille, så har den ikke medarbejdere til at foretage de miljøundersøgelser der skal til for, at man kan indsende den nødvendige vurdering til fredningsnævnet.

Derfor har ø-kommunen et forpligtende samarbejde med Aarhus Kommune, som foretager de nødvendige miljøundersøgelser på vegne af Samsø Kommune og skal indsende deres vurdering til fredningsnævnet.

Men det har Aarhus Kommune endnu ikke gjort på vegne af Samsø Kommune.

Lodsejeren på Samsø mener, at der er så mange myndigheder ind over, at det i praksis er blevet for vanskeligt at få en afklaring på, om det fortsat vil være tilladt at grave grus i området, og ikke mindst at gennemskue, hvem der har ansvaret på området.

- Der er lavet en lang række love om råstoffer og naturbeskyttelse, og alle sidder i hver deres hjørne og forsvarer det, som de er sat til, men der er ikke blik for hvad der sker nede i virkeligheden. Og jeg tror ikke det er meningen, at det skal ende sådan her, det skal kunne lade sig gøre, siger Anders Lassen

Kilde: TV2 Østjylland

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.098