23948sdkhjf

Ny kontant stil skal hjælpe Kullegaard

Arkitektvirksomheden Kullegaard A/S slutter år et efter rekonstruktion med overskud. Ordrebøgerne fyldes med især erhvervskunder

- Vi skal lære at sige ligeud, hvad vi mener og hvad vi forventer - også økonomisk.

Det er en af de vigtige lektier, som adm. direktør Kasper Kullegaard, hos Holbæk-tegnestuen af samme navn, har lært af den katastrofekurs, firmaet var på for godt halvandet år siden.

Her ved indgangen til julen 2024 har han fået en ekstra julegave, nemlig muligheden for at sige 'tilfredsstillende' til årets resultat, der lyder på 1,9 mio. kr.

Den situation havde han knapt turdet håbe på i årene 2021 og 2022. Dengang var der blodrøde tal på bundlinjen, og truslen om konkurs var overhængende.

Underskuddet i regnskabsåret 2021/22 var på 16,5 mio. kr., og egenkapitalen lød på foruroligende 14,5 mio. - vel at mærke i røde tal.

Men så trådte to hovedkreditorer til, og i begyndelsen af dette regnskabsår blev en ny 3-årig strategi for det genskabte firma sat i værk.

Og hvad der er sket på toplinjen, har også afspejlet sig på bundlinjen hos Kullegaard, der aktuelt har 28 medarbejdere.

Jeg håber på yderligere organisk vækst med cirka 10 pct. igen næste år, men vi har ikke behov for at være højdespringere Kasper Kullegaard, arkitekt og adm. direktør, Kullegaard A/S

- Vi er stolte af vores overskudsgrad, der ligger på knap 11,5 pct.og dermed over branchegennemsnittet. Vi har kun oplevet større ordrebøger og endnu højere medarbejdertrivsel. Jeg tror på, når folk går glade på arbejde, så får vi også bedre projekter, siger han.

Siden rekonstruktionen sidste år - som Kasper Kullegaard i Licitationen kaldte "det mest begivenhedsrige og markante år i firmaets 40-årige historie" - har tegnestuen fundet sin anden luft.

Omsætter for 1 mio. hver

- I dette regnskabsår kan vi også se, at vores egenproduktivitet er forbedret med knap 20 pct., hvilket betyder, at hver medarbejder i snit omsætter for cirka 1 mio. kr. Udover det kommer så andelen af fremmede arbejder, siger han.

I marts 2023 kunne arkitektvirksomheden ved hjælp af eftergivelse af gæld og kapitalindsprøjtning erklære krisen overstået. Siden har Kullegaard A/S oplevet en organisk vækst, og har blandt andet kunne ansætte tre nye medarbejdere.

- Sidste år var ekstraordinært koblet sammen med rekonstruktion, og nu er vi i år et. Derfor er årets resultat også tilfredsstillende og afspejler den reelle forretning, og hvordan vi vil drifte den. Jeg håber på yderligere organisk vækst med cirka 10 pct. igen næste år, men vi har ikke behov for at være højdespringere, siger arkitektdirektøren, der holder fast i de fire hovedpunkter - erhverv, boliger, brandrådgivning og bæredygtighed - som byggestenene, der skal bringe firmaet frelst igennem.

Ikke kun én hest

Kasper Kullegaard fremhæver, at tegnestuen aldrig har haft så stor ordrebeholdning, i forhold til antallet af medarbejdere, og dertil kommer en betragtelig ordremængde, der rækker mere end 12 måneder frem.

- Vi forsøger at være yderst opmærksomme på, hvordan vores omsætning fordeler sig, og hvor den placerer sig i de enkelte forretningsområder. Om det så er indenfor vores forretningsområder inden for life science og produktion samt erhverv & arbejdsliv, siger han.

En vigtig del af strategien er ikke kun at spille på en hest og et marked Adm. direktør Kasper Kullegaard, Kullegaard A/S, om den nye 3-årige strategi efter rekonstruktionen af tegnestuen

De områder fylder cirka to tredjedele af selskabets samlede omsætning, og Kasper Kullegaard betoner, at et vækstlokomotiv som Novo Nordisk ikke overraskende også er kunde hos selskabet.

- Men på grundlag af vores mange år i den del af branchen er det privilegeret at være betroet rådgiver for en række andre store faste samarbejdspartnere. En vigtig del af strategien er ikke kun at spille på én hest og et marked. Så stor ros til medarbejderne, der tager ejerskab til projekterne, understreger han.

Konfliktfyldt branche

Og så er vi tilbage ved de læringer, arkitektdirektøren har fået, dengang det hele var ved at kuldsejle.

Kasper Kullegaard vedkender, at også hans virksomhed er en del af en branche, hvor konfliktniveauet er højt. Til det har han nogle løsningsforslag, som har virket godt i hans eget firma.

- Det er rigtigt, at byggebranchen er konfliktfyldt, og for at undgå, at tingene eskalerer, handler meget om gennemsigtighed og om ikke at brænde inde med for meget. Det har jeg blandt andet lært via samarbejde med pharma-industrien og andre professionelle bygherrer. Hvis man ikke er tilbageholdende med at fortælle, hvor man står, også kontraktligt, så sparer man mange timer efterfølgende, som kan bruges på projekter og ikke konfliktløsning, siger han.

Hans erfaring er med at andre ord, at hvis man kan være på forkant, og ikke være bange for at lægge svesken på disken, kan det spare meget tid. 

- For arkitekter har nok været for udglattende af natur. Hele den tilgang med at se tingene lidt anderledes ligger fint i tråd med, at vi hos os bevæger os fra at opfatte os selv som ”rene” arkitekter, til en mere multifacetterede virksomhed, pointerer Kasper Kullegaard.

- Meget af vores rådgivning foregår ofte i komplekse problemstillinger og ikke mindst i proceshåndtering fremfor udelukkende i en traditionel arkitektrådgivningsydelse, tilføjer han.

KULLEGAARD A/S
Regnskabsår 2023/24 2022/23
Valuta mio. DKK mio. DKK
Bruttofortjeneste 19,6 20,9
Resultat af primær drift 2,7 0,3
Resultat før skat 2,6 16,6
Årets resultat 1,9 14,4
Balancestatus 13,8 13,6
Egenkapital 2,9 0,9
Antal ansatte 28 32
Kilde: CVR

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094