23948sdkhjf

Er to studerendes prisvindende opfindelse en del af fremtidens byggeplads?

To DTU-studerende hædres for en innovativ teknologi, der reducerer energispild på byggepladser, som er et stort problem i byggebranchen

Har Oline Ryberg Stærke og Holger Bregnhøj Weise opfundet løsningen, som skal nedbringe byggebranchens enorme energiforbrug?

Det må tiden vise, men i hvert fald har duoen fra Danmarks Tekniske Universitet vundet Erhvervsministeriets og Fonden for Entreprenørskabs iværksætterpris i kategorien "håndværk revitaliseret" med deres virksomhed Acembee.

- Vi er virkelig glade for at vinde, og pengene falder på et tørt sted, da vi har fundet en måde til at gøre vores produkt dobbelt så effektivt, og det kræver ny kapital, siger Oline Ryberg Stærke fra Acembee i en pressemeddelelse.

Virksomheden har udviklet en løsning, der automatisk styrer energiforbruget på byggepladser. Acembees system anvender IoT-sensorer og relæer til at tilpasse energiforbruget efter byggepladsens aktivitet.

Hvad er IoT?

IoT (Internet of Things) er et sammenkoblet netværk af fysiske objekter, altså “ting”. Objekterne er integreret med sensorer, software og andre teknologier med det simple formål, at forbinde og udveksle data med andre enheder og systemer over internettet.

Brugen og potentialet ved IoT spænder fra almindelige husholdningsgenstande til sofistikerede, industrielle værktøjer, og systemet giver både mulig for optimering af drift i forretningen og for udvikling eller etablering af nye produkter og services.

Kilde: Dansk Industri

Vinder 100.000 kr.

Indtil videre har systemet demonstreret en energibesparelse på over 40 pct. ved at sikre, at strøm kun bruges, når det er nødvendigt. Dette er særligt relevant, da 55 pct. af strømforbruget på byggepladser sker uden for arbejdstiden, ofte på opvarmning og belysning af tomme skurbyer.

- Bygge- og anlægsbranchen er en af de tunge poster i det danske klimaregnskab, og der er brug for nytænkning for en mere bæredygtig retning. Det har Acembee formet med en simpel tankegang om, at strøm selvfølgelig kun skal bruges, når det er nødvendigt, siger erhvervsminister Morten Bødskov (S) i pressemeddelelsen.

Prisen, som inkluderer et legat på 100.000 kroner, blev overrakt ved Danmarks Entreprenørskabsfestival i K.B. Hallen i København. Festivalen har til formål at inspirere flere unge til iværksætteri og fejre innovation og handlekraft inden for entreprenørskab.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141