23948sdkhjf

Ruster sig til milliardstrid med italienere: Vejdirektoratet søger assistance

Vejdirektoratet søger rådgivere til at hjælpe med gigantkravet fra entreprenøren på Storstrømsbroen. Kontrakten er en rammeaftale på op til fem mio. kr.

Vejdirektoratet er lige nu ved at ruste sig til milliardstriden om Storstrømsbroen.

Den italienske entreprenør SBJV har anlagt en voldgiftssag på 3,4 mia. kr. efter massive tab og forsinkelser, som italienerne blandt andet mener skyldes ændringer i design og andre forhold hos Vejdirektoratet, som er bygherre. 

Ifølge data fra Projektagenten, Licitationens søsterportal til overvågning af udbud og projekter, har Vejdirektoratet netop udsendt et udbud på indkøb af teknisk bistand og rådgivning til brug for Vejdirektoratets sagsoplysning i voldgiftssagen. Kontrakten er en rammeaftale på op til fem mio. kr. 

Ifølge udbudsteksten skal rådgiver levere en teknisk gennemgang og vurdering af projektmateriale og processer, udvalgte entreprenørkrav og i sidste ende udarbejde en række tekniske rapporter, som kan fremlægges i voldgiftssagen.

Afviser gigantkrav

Vejdirektoratet udbød i 2016 en totalentreprisekontrakt på opførelsen af Ny Storstrømsbro. 

Efter udbuddet blev kontrakten tildelt til Storstroem Bridge Joint Venture I/S, SBJV, der i dag er ejet af den italienske entreprenør Itinera. Kontrakten lød på godt to mia. kr.

Under projekteringen og udførelsen har SBJV løbende rejst en række krav om tidsfristforlængelse og merbetaling. Blandt andet med den begrundelse, at projektet er forsinket som følge af en række bygherrerelaterede forhold såsom havstrømme og vindforhold mv. 

Da parterne ikke kunne blive enige om disse krav, anlagde SBJV i oktober 2022 en voldgiftssag mod Vejdirektoratet ved Voldgiftsnævnet for Byggeri og Anlæg.

Vejdirektoratet har hidtil blankt afvist det massive krav.

Rammeaftalen indgås med én rådgiver for en toårig periode, men kan efterfølgende forlænges på uændrede vilkår op til to gange af 12 måneders varighed. 

Kontraktværdien forventes at blive mellem tre og fem mio. kr. ekskl. moms.

Vejdirektoratet har tidligere givet udtryk for, at der kan gå flere år, efter broen er afleveret, til der er ligger en afgørelse.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093