23948sdkhjf

Godt nyt til entreprenørerne: 334 millioner kroner afsat til etablering af nye cykelstier

Der er afsat penge til statslige cykelstiprojekter i Hedensted, Næstved, Norddjurs, Kalundborg og Vejen. Det melder Transportministeriet onsdag morgen

I 2024 afsættes 334 millioner kroner til i alt 69 statslige og kommunale cykelstiprojekter.

Det skriver Transportministeriet i to pressemeddelelser.

Pengene kommer fra cykelpuljen i Infrastrukturplan 2035, der blev aftalt i 2021. Der blev afsat tre milliarder kroner til en pulje til cyklisme.

Pengene går til 64 kommunale cykelstiprojekter - heraf 28 skolevejsprojekter. Landets kommuner har haft mulighed for at søge om støtte til deres projekter.

Kommunerne kan få 40 procent af omkostningerne for et cykelprojekt i støtte fra puljen.

Resten af pengene har kommunerne selv afsat til projekterne, oplyser Transportministeriet.

Pengene går desuden til fem statslige cykelstiprojekter.

Cykelstierne kommer til at ligge mellem Tørring og Sandvad i Hedensted Kommune, mellem Hammer Torup og Sydmotorvejen i Næstved samt i den vestlige og østlige del af Auning i Norddjurs Kommune.

Desuden ved rundkørslen Sydhavnsvej i Kalundborg og i krydsningshellet sydøst for Vorbasse. Et krydsningshelle er en forhøjning i et trafikeret kryds, som giver fodgængere mulighed for at krydse vejen.

De statslige cykelstier er fuldt finansieret af staten.

Uddelingen af pengene fra den kommunale cykelpulje er først endelig, når Finansudvalget har givet bevilling til det. Det sker på den anden side af sommerferien, oplyser Transportministeriet

Det er staten, der har ansvaret for de statslige cykelstier, og det er kommunen, der har ansvaret for de kommunale.

Statslige veje er motorveje, motortrafikveje og flere landeveje, mens kommunale veje er mindre landeveje og andre typer veje.

Skal gøre mere for cyklismen

Karsten Lauritzen, der er direktør for Dansk Industri Transport, fortæller i en skriftlig kommentar, at man bør gøre mere for at øge cyklismen i Danmark.

- Det er dejligt, at man nu udvider nettet af cykelstier, men cyklismen falder desværre stadig på trods af politiske ønsker om det modsatte.

- Derfor bør de fremtidige investeringer i cykelstier, som allerede er aftalt i Infrastrukturplan 2035, fremrykkes som led i den nye cykelstrategi, siger han.

Transportminister Thomas Danielsen (V) er enig i, at antallet af cyklister falder.

Derfor har han påbegyndt arbejdet med at udvikle en national cykelstrategi, hvor de relevante aktører kan komme med input til, hvordan pengene bruges bedst.

- Da jeg blev transportminister, fik jeg det dejlige ansvar at skulle udmønte tre milliarder til cykling. Det gjorde jeg, samtidig med at vi ikke har noget billede af, hvordan man får cyklet mest til mest værdi for pengene, siger han.

- Så den cykelstrategi skal blandt andet udmønte sig i et værktøj, der skal skabe rammer for os beslutningstagere til at få brugt pengene bedst muligt. siger han.

Strategien ventes færdig i andet halvår af 2025, oplyser ministeriet.

Kort om projekterne

Cykelsti mellem Tørring og Sandvad i Hedensted Kommune

Etablering af enkeltrettede stier vil lukke et hul i stinettet på rute 13 og gøre det mere attraktivt at cykle mellem Tørring og Nørre Snede. Strækningen er samtidig en del af korridornetværket for supercykelstier i Region Midtjylland.

Cykelsti i den vestlige og østlige del af Auning i Norddjurs Kommune

To mindre stykker cykelsti, der forbinder eksisterende stier i midten af byen med henholdsvis den dobbeltrettede sti mod Gammel Estrup i vest og en sti i øst, der fører til byens udkant. Projekter gavner lokal pendling herunder også skolebørn.

Cykelsti mellem Hammer Torup og Sydmotorvejen sydøst for Næstved

Dette er 2. etape af oprindeligt projekt Blangslev-Sydmotorvejen, hvor Blangslev-Hammer Torup er udmøntet i 2021 og forventes åbnet i 2024. Projektet afslutter dermed en samlet cykelvenlig strækning fra Sydmotorvejen til Mogenstrup.

Rundkørsel Sydhavnsvej i Kalundborg, forbedrede stikrydsninger

Projektets formål er at etablere mere sikre krydsningsmuligheder for cyklister – særligt skolebørn og pendlere - i rundkørslen.

Krydsningshelle sydøst for Vorbasse

Projektets skal skabe en sikker krydsning for lette trafikanter, som færdes på Hejnsvigvej ad en dobbeltrettet cykelsti, der er en del af den nationale cykelrute (Hærvejsruten). Omfatter ud over krydsnings-hellen også forlægning af eksisterende sti på et kort stykke.

Transportministeriet

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.866