Østen er ikke længere mystisk for 3XN
Vi vil gerne have flere opgaver i Danmark. Men mens vi venter, går det heldigvis rigtig godt i Sydøstasien, især i Japan og Sydkorea.
Ordene tilhører stiftende partner og kreativ direktør Kim Herforth Nielsen fra arkitektvirksomheden 3XN, der gennem snart mange år har bøvlet med at vinde opgaver i Danmark.
Før finanskrisen var stillingen 80-20 pct. - i dansk favør.
Vi arbejder meget i London i øjeblikket med store transformationsprojekter. Og vi er lige kommet med i anden runde til et stort højhusprojekt, et domicil, i Köln Kim Herforth Nielsen, kreativ direktør og medstifter, 3XN
Siden gik tegnestuen ind i det krævende arbejde med at 'rørlægge' sig ud af problemet. Og det var rør, der kom ud til både Kina, Australien og Canada, hvilket op gennem 2010'erne betød, at 3XN opnåede at hente omkring 80 pct. af sine aktiviteter i udlandet.
- Nu er det nærmere 90 pct. af vores omsætning, vi henter internationalt, og altså kun omkring 10 pct. i Danmark. Vi vil meget gerne have mere at lave i Danmark, men overordnet er det en god udvikling. Vi har udvidet forretningen globalt - nu med endnu mere fokus på det sydøstasiatiske og australske område, siger Kim Herforth Nielsen, der netop har rundt de 70 år, og som Arkbyg møder i Dansk Arkitektur Center i København, hvor han viser rundt i den nye 3XN-udstilling Aware.
Store forvandlingsprojekter
Den udforsker blandt andet, hvilken effekt arkitektur har på vores livskvalitet, og hvorfor nogle rum får os til at føle os trygge, mens andre gør det modsatte. Det vil sige emner, der med flere renoveringsprojekter af udtjente industri- og kontorbygninger, har fået ny aktualitet.
Vi siger nej til Rusland, nej til Saudi Arabien og trækker også lige vejret med Kina i øjeblikket. Der er ingen grund til at invitere problemerne indenfor Kim Herforth Nielsen, kreativ direktør og stiftende partner, 3XN
- Vi arbejder også meget i London i øjeblikket med store transformationsprojekter. Og vi er lige kommet med i anden runde til et stort højhusprojekt, et domicil, i Köln, fortæller han.
Er jeres forretning præget af, at boligbyggeriet og til dels erhvervsbyggeriet lige nu er i krise?
- Både og. Der er meget godt gang i andre dele af byggeriet, som hoteller og resorts, der er i fremdrift. Og så er der en stor forvandling i gang, som nævnt i England men også andre steder, i retning af, at kontorbyggerier bliver til boliger. Så der sker noget hele tiden, pointerer Kim Herforth.
Han fremhæver, at boligerne i fremtiden skal indrettes, så man også kan arbejde hjemmefra, og det vidunderlige ved denne branche er, at der hele tiden kommer nye krav, ikke mindst til bæredygtighed, siger Kim Herforth.
- Det udfordrer os på en interessant måde til hele tiden at udvikle vores arkitektur.
Er der nye lande, I har vundet opgaver i eller nye områder, I vil satse på?
- Der er hele Asien, Japan og Korea, hvor der er godt gang i den. Det er boomende markeder for os. Vi bliver også inviteret til mange ting i Kina, og før invasionen i Ukraine, blev vi inviteret til en del i Rusland også, som vi allerede sagde nej til før krigen, siger han, og betoner, hvor afgørende det (også i arkitektbranchen) er, at man lige trækker vejret og tænker sig om:
- Vi siger nej til Rusland, nej til Saudi-Arabien og trækker også lige vejret med Kina i øjeblikket. Der er ingen grund til at invitere problemerne indenfor.
Tunge beslutningsprocesser
Ved siden af Japan og Korea er de gamle kendinge Australien, Kina og Canada fortsat boomende markeder, men Kina dog noget besværlig, ifølge den kreative direktør, selv om det er lykkedes den danske tegnestue med cirka 200 ansatte at komme med på et af verdens største museumsprojekter derude, nemlig Shenzens naturhistoriske museum, der åbner i anden halvdel af 2025, og som den stiftende partner er meget stolt af.
- Shenzen-museet er offentligt tilgængeligt med store parker og dyre- og planteliv på taget af bygningen. Og formidlingsformålet med museet er beundringsværdigt, siger Kim Herforth, der dog også virker lidt træt, når han fortæller om detaljerne ved udviklings- og projekteringsfasen:
- Jeg glæder mig over, at selve byggeriet nu går rigtig hurtigt, men udviklingsprocessen har været lang. Der blev lavet om og om igen. Ingen turde tage en beslutning, så det har været noget frustrerende til tider, siger han om det kinesiske museumsbyggeri.
- Vi vandt faktisk også et maritimt museum i Kina, men det er lagt i skuffen indtil videre. De har jo ikke så mange penge i Kina, som de har haft, siger han.
Men trods alle besværlighederne vil tegnestuen, ifølge Kim Herforth, fortsat bestræbe sig på at skabe verdener inden for det byggede miljø, som man ikke skal være ekspert for at nyde og forstå.
- Derfor handler det meget om at bruge sanserne: føle påvirkningen og forskellen, når man bevæger sig langsomt eller hurtigt, for eksempel, siger han, i tråd med de budskaber, den aktuelle udstilling i København forsøger at formidle.
Højdepunkter for 3XN
Arkitektvirksomheden 3XN har hovedsæde i København og kontorer i Sydney, New York og Stockholm.
Blandt tegnestuens mest markante projekter er hovedsædet for Den Internationale Olympiske Komité, Olympic House i Lausanne (2019), Hotel Bella Sky (2011), Den Blå Planet (Danmarks Akvarium 2013) og Royal Arena (2017), alle tre i København, Museum of Liverpool (2011) samt Quay Quarter Tower (2020) og New Sydney Fish Market (2023), begge i Sydney, Australien.
Kilde: 3XN