23948sdkhjf

Licitationen mener: Konkurser er ikke et erhvervsvilkår i byggeriet

Det er en grov vurdering af byggebranchen, når direktør i boligadministrationsselskabet Domea, Signe Sønderskov mener, at konkurser er en risiko ved at bygge. Den opsigtsvækkende betragtning kommer i kølvandet på en artikel her i avisen om, at fire ud af fem entreprenører, som har været en del af en 1,8 mia. kr. stor Domea rammeaftale, er bukket under.

Signe Sønderskov har naturligvis en pointe i, at konkurserne er forholdsvis talrige i byggebranchen. Det skyldes imidlertid ikke, at konkurser er en del af forretningskonceptet i virksomhederne eller hos opdragsgiverne for den sags skyld. Det skyldes mest af alt et ensidigt fokus på priskonkurrence, som skaber usunde samarbejdsrelationer og usunde virksomheder, hvor jagten på likviditet og ansvarsfraskrivelse kommer til at fylde alt for meget i forhold til at fokusere på byggeopgaven.

Det er svært at afgøre om det er opdragsgiverne, der presser priserne eller om det er entreprenørerne og håndværksvirksomhederne, som dumper priserne i jagten på opgaver. Men, uanset hvad, så er resultater det samme; byggesager, som kører af sporet og byggevirksomheder, som må dreje nøglen.

Det er også sikkert og vist, at de opdragsgivere, som har tilstrækkelig vilje og indsigt til at vurdere entreprenørernes tilbud på andet end blot prisen, har større chance for at få mere byggeri for pengene.

Det er hvert fald alt for unuanceret blot at feje problematikken af bordet ved at sige, at konkurser er en risiko ved at bygge.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094