23948sdkhjf

Finansdirektør i Cowi: Sådan får vi flere kvinder i byggeriet

Bygge- og anlægsbranchen mangler kvinder på ledelsesgangene. Finansdirektør i Cowi, Natalie Shaverdian Rise-Knudsen, ser et stort potentiale, men der mangler fokus på særligt ét område, lyder det

Bygge- og anlægsbranchen står med et problem, som desværre ikke er nyt.

Branchen har længe været mandsdomineret, der er stadig for få kvindelige topledere, og det forhindrer fuld udnyttelse af talentmassen og i sidste ende bedre drift og bundlinje for virksomhederne.

Sådan lyder analysen fra finansdirektør i Cowi, Natalie Shaverdian Rise-Knudsen, som Licitationen møder i anledning af kvindernes internationale kampdag fredag.

- Udviklingen går den rette vej, og byggeriet står bedre end tidligere i forhold til antallet af kvinder og diversitet. Men der er stadig ikke nok kvinder i pipeline til topledelserne i branchen, siger finansdirektøren.

Langstrakt problem

Andelen af kvindelige ledere og direktører i bygge- og anlægsbranchen er lav og har været det længe.

Ifølge Danmarks Statistik arbejdede kun fem pct. af landets knap 39.000 kvindelige direktører i byggeriet i 2021. Og selv om der målt på antal er kommet flere til, er den procentvise andel stort set uændret siden 2017, hvor kvinder udgjorde 4,87 pct. 

- Branchen er attraktiv, men vi skal være bedre til at vise, hvad vi reelt kan. Indimellem lyder det lidt 'old school', når man siger byggeri, men branchen rummer så meget mere. Eksempelvis er det utrolig inspirerende at være med til at arbejde med ting som f.eks. den grønne omstilling, siger Natalie Shaverdian Rise-Knudsen:

- Vi sidder med en 'golden nugget', som vi ikke taler nok om. Der må vi engagere os fra uddannelser til virksomheder og sågar som forældre og sikre, at vi som samfund forstår vigtigheden af denne sektor. Der har vi et arbejde foran os, siger topchefen, som selv er mor til tre børn.

Skal der gøres noget ved tendensen, så flere kvinder lokkes mod byggeriet - og det skal der, lyder det fra finansdirektøren - vil det blandt andet være vigtigt at justere kommunikationen, så branchen samlet set får mere fokus på formål.

- Tag den grønne omstilling, fortsætter hun:

- Det er en kæmpe driver for vores sektor. Der kan vi skabe langt mere attraktion og diversitet ikke bare for kvinder, men hele den yngre generation.

Hun peger desuden på, at branchen mangler rollemodeller. I andre sektorer som finans eller it er der flere kvinder på topposter, hvilket forgrener sig ned gennem organisationerne og de øvrige ledelseslag.

- Vi har ikke lige så mange kvindelige rollemodeller i byggeriet, dermed bliver det lidt en 'hønen eller ægget-situation'. Men vi skal skabe de rollemodeller, så flere kvinder kan se sig selv i sektoren, siger hun.

Vi skylder børnene

Natalie Shaverdian Rise-Knudsen kom til Cowi i september 2021 fra biotekselskabet Novozymes, der efter fusionen med ingredienskoncernen Chr. Hansen i dag hedder Novonesis. 

Men hvad trak hende selv mod byggeriet efter en karriere, der mest er foregået inden for biotek, finans og forsikring?

- Det var præcis det, jeg taler om. Vores strategi i Cowi er jo at være med til at omstille samfundet i en bæredygtig retning. For mig er det enormt vigtigt. Jeg ville ikke kunne arbejde for en virksomhed, hvis ikke jeg var med til at gøre verden til et bedre sted, siger hun og fortsætter:

- Jeg er mor og har tre børn, som skal bo i denne verden. Vi skylder vores børn at gøre noget ved situationen. Vi taler ofte om biodiversitet, klima og grøn omstilling, men det er jo ikke mindst vigtigt, så vi mennesker kan leve i denne verden. Så det er et ansvar, vi skal tage på os.

Men det er ikke nok med snak. Der skal handling til, og kulturen i organisationen skal være klar til at omfavne forskellige perspektiver, som det i bund og grund handler om, pointerer hun. 

Hvis du har kvinder og andre medarbejdere med et andet perspektiv, men som organisation ikke formår at lytte til dem, får du intet ud af at have forskellige mennesker ansat.

Og som kvinde er hendes oplevelse, at der stadig er en del arbejde at gøre i byggebranchen, eksempelvis i forhold til ubevidste fordomme. Det har bestemt ikke altid være let, understreger hun.

- Min erfaring fra tidligere er, at man som kvinde må man ikke give op, men skal blive ved at komme med sine perspektiver. Men organisationen skal også være klar. Det kræver, at ledelse og bestyrelse har ambitionerne. Jeg behøvede ikke kæmpe for min plads i Cowi, fordi diversitet ikke bare er 'corporate lingo', men en prioritet.

Topledelsen består af fem mænd og tre kvinder, og rådgiveren havde sidste år 26 pct. kvinder i de øverste ledelseslag kaldet 'senior career positions'. Målet for disse ledelsespositioner er 30 pct. i 2026 og 40 pct. i 2023, og det er ikke til forhandling, understreger finansdirektøren.

Natalie Shaverdian Riise-Knudsen

Født, 1981 i Abadan, Iran

Natalie Shaverdian Riise-Knudsen er Group Chief Financial Officer, Cowi. 

Hun begyndte hos rådgiveren i september 2021 og kom fra en stilling som Vice President of Business Finance hos Novozymes.

Udover sin stilling hos Novozymes har hun erfaring fra lederstillinger i finans, it og forandring hos forsikringsgiganten RSA Nordic samt nøglestillinger hos GE Capital Nordic og GE Capital i Stockholm. 

Før dette har hun arbejdet med Global Risk Management Services hos PwC i Sverige.

Hun har en Master i Business og Administration fra Linköping Universitet, 2005. Dette er suppleret med MBA-kurser i Corporate Finance og Marketing samt ledelses- og bestyrelsesuddannelser hos hhv. IMD og CBS.

Natalie Sharverdian Rise-Knudsen er desuden medlem af bestyrelsen for Terma.

Hun bor i Charlottenlund med sin mand og tre børn.

Kilde: Cowi og LinkedIn

- Vi tror virkelig på, at diversitet vil hjælpe Cowi. Vi arbejder med alle vores processer fra rekruttering til forfremmelser for at håndtere disse ubevidste fordomme. Det er ikke nok at forsøge, man skal gøre sig umage og fokusere systematisk. Det er vi lykkedes med, sig hun og skynder sig at uddybe:

- Der er naturligvis ingen kvinder, som vil have et job, alene fordi de er kvinder. Vi går altid efter den bedste, men vi arbejder hårdt med at reducere de ubevidste fordomme, siger Natalie Shaverdian Rise-Knudsen.

Hun noterer samtidig, at diversitet ikke alene handler om køn. Hun er selv født i Iran, opvokset i Sverige - og så er hun ikke uddannet ingeniør. 

- Diversitet er meget andet end et spørgsmål om mænd og kvinder, siger hun.

Bundlinjen

Man kan spørge, hvorfor det overhovedet er vigtigt at skabe diversitet. Kvinder og mænd kan vel gøre, hvad de vil og arbejde og uddanne sig som de ønsker. 

Men ifølge Natalie Shaverdian Rise-Knudsen handler diversitet i sidste ende om bundlinje.

- Målet må hele tiden være at træffe de allerbedste beslutninger og få de bedste løsninger som overhovedet muligt i en virksomhed. Det øger virksomhedens succes. Det får du ved at få forskellige øjne til at se på det samme. Hvis alle tænker ens og bare sidder og nikker, får du et blind spot, lyder det:

- En verden med fokus på innovation, stigende forandringshastighed og større krav om empati i ledelsen kræver, at man fornyer sig og ser forskellige perspektiver i et helt andet omfang end tidligere. Der behøver man diversitet, ellers tror jeg ikke på, at man kan læse problemerne.

Og skal byggeriet skille sig ud i en stadig stigende konkurrence om de mest talentfulde kvinder og dermed 'sælge sig selv', handler det om at tale ind i højere formål og den påvirkning af samfundet, man får gennem at arbejde i byggebranchen.

- Der tror jeg virkelig, at vi som branchen har en mulighed ved at tale om byggeriets kraft og betydning for samfundet. Men vi skal være bedre til at showcase vores løsninger og vise vores rollemodeller. Ellers lykkes vi ikke, siger Natalie Shaverdian Rise-Knudsen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095