23948sdkhjf

Åbner konkurrence om ny version af byplan

Derfor udskriver Arkitektforeningen den åbne idékonkurrence

For 75 år siden lagde ”Fingerplanen” grundform til udviklingen af hovedstadsregionen og gav svar på en række af datidens udfordringer. I dag er planen til diskussion, og klimakrise, ændrede familie- og boformer samt eksplosiv byudvikling kalder på et nyt helhedsblik på Storkøbenhavn.

Derfor udskriver Arkitektforeningen den åbne idékonkurrence ”Fingerplan 2.0”, der skal levere bud på fremtidens hovedstadsregion. Konkurrencen igangsættes fredag 1. marts 2024.

- I dag står vi med en hovedstad, hvor demografien ændrer sig og ny infrastruktur og nye transportformer ændrer byens sammenhæng og dens forbindelse til forstæderne. Samtidig vil hensynet til klimaet ændre storbyens udtryk radikalt de næste mange år frem. Men hvad er det for en hovedstadsregion, vi ønsker i fremtiden?, siger Gustav Kragh-Jacobsen, projektsekretær på ”Fingerplan 2.0”-projektet, i en pressemeddelelse.

Fingerplanen 2.0 - Idékonkurrence i to faser

Selve konkurrencen om Fingerplanen 2.0 er opdelt i to faser: En visionsfase og en konkretiseringsfase:

Fase 1 - Visionsfasen: Udskrives 1. marts 2024

I den første fase inviteres konkurrencedeltagerne til at beskrive en vision for Storkøbenhavns fremadrettede udvikling gennem tekst og illustration.

Fase 2 - Konkretiseringsfasen: Udskrives ultimo juni 2024

I konkurrencens anden fase inviteres udvalgte deltagere til at konkretisere deres forslag, så visionen udfoldes i både en overordnet regional skala og i en række nedslagspunkter.

Nogle af de spørgsmål, som idékonkurrencen "Fingerplan 2.0" skal sætte ord og billeder på er, hvilke kvaliteter skal vi værne om og bygge videre på, hvordan man sikrer et sammenhængende Storkøbenhavn, der understøtter en social balance og værner om vores klode til de kommende generationer. Og hvad er det for principper, der skal styres efter, hvis det ikke er fingerplanen, som vi kender den i dag.

Alle kan deltage i idékonkurrencen om hovedstadens udvikling. Det er dog et krav, at der skal være mindst én arkitekt MAA med i hvert af de deltagende teams.

Er vokset ud af Fingerplanen

"Fingerplanen" er et plandokument fra 1947, der ser ud som en hånd lagt ned over hovedstadsområdet med fem ”byfingre” opdelt af grønne kiler. Siden da har planen præget udviklingen i hele hovedstadsregionen, tydeligst konkretiseret i s-tognettet, som har sit udspring i "håndfladen" - byens indre og ydre brokvarterer - og kører ud af de fem linjer mod forstæderne.

Med "Fingerplanen" blev der lagt op til at se København som andet og mere end København og Frederiksberg Kommuner og lade udviklingen ske ud langs de fem fingre. Men kigger man på udviklingen i dag, peger den i andre retninger. 

Pladsen er tæt på at være opbrugt, og der er et ønske om at bevare de sidste frie natur- og byområder centralt i København, ligesom der ligger planer om at udvide byen med nye holme i Øresund. Modsat kæmper forstæderne, som ligger inde med store natur-, bolig- og industriområder, med at tiltrække borgere og investorer, der kan sikre udviklingen og bylivet i de ydre hovedstadskommuner.

Vinderen af idékonkurrencen offentliggøres primo januar 2025. Vinderforslagene vil blive samlet i et inspirationskatalog, der skal lægge op til debat og fungere som oplæg til de beslutningstagere, der skal sætte retningen for udviklingen i Storkøbenhavn.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109