23948sdkhjf

Arkil på opgaven: 90-årig erstattes med nybyg

Renovering blev fravalgt til fordel for tidssvarende teknologier til vandbehandling og forsyningssikkerhed, da der blev truffet beslutning om et nyt vandværk ved Slagelse

En 90-årig bliver sendt på pension.

Valbygård Vandværk fra 1934, der forsyner Slagelse by og oplandet med drikkevand, bliver erstattet af et nyt vandværk, som skal opføres ved Antvorskov i Slagelse.

Niras er bygherrerådgiver på det nye vandværk, mens Arkil og Envidan står for den overordnede entreprise og rådgivning under opførelsen af Antvorskov Vandværk. I totalentreprisekonsortiet deltager desuden 2Water, Frontmatec, PLH og OJ Rådgivende Ingeniører.

Til foråret begynder projekteringen og efterfølgende opførelsen af det nye vandværk, som bliver opført til at kunne levere knap 3 mio. kbm drikkevand primært til Slagelse by, men også som supplement til de øvrige forsyningsområder ved Korsør og Skælskør.

Efter planen skal Antvorskov Vandværk være færdigt i august 2026.

Fravalgte renovering

En renovering af det 90 år gamle Valbygård-vandværk blev overvejet, men der var tungtvejende argumenter for at bygge nyt og også for at flytte placeringen, fortæller Marie Vej Ugelvig, projektleder i vandafdelingen hos Envafors i Slagelse, i en pressemeddelelse.

Envafors står for vandforsyningen i det meste af kommunen.

- Sammen med kommunen har vi haft et stærkt ønske om, at det nye vandværk skal etableres med tidssvarende teknologier til vandbehandling – herunder med særlig fokus på forsyningssikkerhed, hvilket ville være svært og dyrt at efterleve på Valbygårdsværket, der blev opført i 1934 efter datidens principper, siger Marie Vej Ugelvig og fortsætter:

- Det gamle vandværk ligger dertil blandt andet for lavt i terrænet og for tæt på Tude Å, ligesom vandværket samtidig er særdeles sårbart i tilfælde af forurening, da det fremstår som én samlet behandlingslinje.

Forsyningssikkerhed og bæredygtighed

Antvorskov Vandværk etableres med to fuldt adskilte, parallelle behandlingslinjer fra kildeplads til udpumpning, med vandbehandling i lukkede systemer og fritstående rentvandsbeholdere, som kan overvåges visuelt og designes med den nyeste teknologi og styring.

- Dette vil lette den daglige drift og styring af vandværket, ligesom robustheden i en kritisk forsyningssituation vil være markant større, fortæller Marie Vej Ugelvig.

Foruden forsyningssikkerhed var bæredygtighed og energieffektivitet to andre fokuspunkter for opførelsen af det nye vandværk.

Antvorskov Vandværk opføres således med et særligt fokus på bæredygtighed i forhold til både miljømæssige, sociale og økonomiske forhold. Det afspejler sig eksempelvis i valg af byggematerialer, indarbejdelse af overskudsjord på grunden og håndtering af regnvand på grunden. Ligeledes er der krav i kontrakten for at fremme fossilfri byggepladser samt minimere mængden af byggeaffald.

På taget af vandværket opføres desuden solceller, som på solskinsdage kan gøre vandværket helt eller delvist selvforsynende med energi.

I plantegningerne for det nye vandværk er der yderligere taget højde for fremtidige kapacitetsudvidelser, så vandværket let kan udvides, ligesom der kan udvides med mulighed for avanceret vandbehandling, så som blødgøring, hvis behovet opstår i fremtiden.

På vandværksområdet bliver der formidling orienteret omkring vandindvinding, vandbehandling, vanddistribution mm., så forbipasserende kan lære mere om både vandværket og vandbehandlingen af vandet, før det løber ud af vandhanerne.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156