23948sdkhjf

Fremtidens klima giver øget risiko for oversvømmelser i København

Nye beregninger viser, at op til fem meter over normalen kan være resultatet af den værst tænkelige stormflod i fremtiden

Den værst tænkelige stormflod vil ramme hovedstadsområdet langt hårdere i fremtiden.

I dag vil den maksimale vandstand være mellem 2,9-3,9 meter over daglig vande, mens den i år 2125 vil være steget til 4-5 meter. Dertil kommer påvirkning fra bølger, som skal lægges oveni.

Det viser nye beregninger fra Kystdirektoratet og DMI. 

- Klimaforandringer og stigende havniveau vil gøre fremtidens stormfloder markant større. Mens den værst tænkelige stormflod i dag kræver et sammenfald af flere ekstreme og uheldige vejrforhold, vil fremtidens klima give øget risiko for oversvømmelser i København, siger Adrian Lema, chef for Nationalt Center for Klimaforskning på DMI, i en pressemeddelelse.

Beregningerne er offentliggjort i en delrapport, der indgår en samlet forundersøgelse af stormflodssikring af København.

- Delrapporten og dens resultater er den første brik i et puslespil, der skal udgøre en samlet forundersøgelse af stormflodssikring af København. Den viser den fysisk maksimale vandstand, der kan opstå i farvandet ud for hovedstadsområdet i Øresund, Køge Bugt og den vestlige del af Østersøen under den værst tænkelige stormflod, siger Thorsten Piontkowitz, kontorchef for Kystteknik i Kystdirektoratet.

Ifølge pressemeddelelsen er der en vis usikkerhed forbundet beregningerne, som er sket ud fra de fysiske forhold, der gør sig gældende for Østersøen, sammenholdt med de faktorer, der var drivende for stormfloden i 1872, som er den største stormflod målt i nyere tid. Der er både anvendt eksisterende videnskab og nye kørsler af DMI’s stormflodsmodel.

Der er også taget højde for de fremtidige havniveaustigninger, ligesom der er taget hensyn til landhævning og –sænkning. Usikkerheder for potentielle fremtidige ændringer i ekstremvind og forekomsten af storme er også medtaget i vurderingerne.

- Der er betydelig usikkerhed om havniveaustigningerne på lang sigt, men jo mere verden reducerer udledningen af drivhusgasser, jo lavere risiko vil der være, siger Adrian Lema.

Næste skridt i forundersøgelsen er udregning af sikringsniveauer. Det vil ske i en af de øvrige arbejdsgrupper i forundersøgelsen.

Hensigten er at præsentere en samlet rapport i efteråret 2024, så forundersøgelsen efterfølgende kan blive behandlet politisk. 

Skræmmende læsning

Fra hovedstadsborgmestrene lyder det, at beregningerne understreger behovet for omfattende sikring. 

- Det er skræmmende, at en ekstrem stormflod i København kan nå op i fem meters højde eller mere i fremtiden. Det viser med al tydelighed, hvad det er for kræfter, vi er oppe imod, lyder det eksempelvis fra Line Barfod, teknik- og miljøborgmester i København.

Allan S. Andersen, borgmester i Tårnby Kommune, understreger, at der skal handles nu:

- For med muligheden for ekstreme stormflodshændelser i fremtiden er det helt afgørende, at vi får sikret vores kyster, så de kan modstå det pres, der kan komme. Resultaterne fra delrapporten giver os et fælles grundlag at arbejde videre på, så der kan laves en samlet plan for, hvordan vi bedst sikrer os i fremtiden, siger han.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11