23948sdkhjf

Sætter betonhold: De skal bygge med mest muligt af udskældt materiale

Realdania By & Byg har nu sat navn på de arkitekter og ingeniører, som skal udvikle forsøgsbyggeriet MiniCO2 Etagehus Beton

Hvordan man kan bygge i beton med så lavt CO2-aftryk som muligt uden at gå på kompromis med kvalitet og oplevet værdi?

Det skal ingeniørfirmaet Søren Jensen og arkitektfirmaet Cebra nu forsøge at svare på.

I tæt konkurrence med en håndfuld udvalgte rådgivere kan ingeniørfirmaet er duoen valgt som vindere af Realdania By & Bygs konkurrence om MiniCO2 Etagehus Beton. Sammen danner de nu det rådgiverteam, som skal bringe ambitionerne i mål.

- Beton er det mest anvendte byggemateriale i verden, men det forsvinder ikke i morgen, så der er hårdt brug for, at vi finder mere klimavenlige måder at arbejde med det på, siger Jørgen Søndermark, projektchef og arkitekt, Realdania By & Byg, i en pressemeddelelse.

MiniCO2 Etagehus Beton - Ingeniører og arkitekter

Realdania By & Byg udvalgte omkring årsskiftet de firmaer, som var i spil til at få til opgave at designe MiniCO2 etagehuset i Beton. 

- Blandt mange dygtige, kreative og grundige ansøgninger har vi peget på tre ingeniørfirmaer og fire arkitektfirmaer, som hver især har trådt særligt frem på et eller flere felter, så vi samlet får belyst opgavens facetter bedst muligt, lød det dengang i begrundelsen.

De prækvalificerede firmaer var:

Ingeniører:

 • Rambøll
 • Søren Jensen A/S
 • Fjord Rådgivende Ingeniører, Value Engineering, Ekolab Aps og Henry Bertelsen 

Arkitekter:

 • Cebra
 • Cubo Arkitekter
 • Henning Larsen
 • Sleth

- Det rådgiverhold vi nu har sammensat til at udvikle betonhuset, har nogle nytænkende og spændende bud på, hvordan det kan gøres, og det glæder vi os meget til at folde ud i praksis, fortsætter han.

Flere facetter

Udfordringen er blandt andet at reducere materialemængder, især brugen af cement, og at beregne og projektere optimalt, så overdrevne sikkerheder undgås. Samtidig er der fokus på selve typen af beton i forhold til hvor meget CO2 produktet udleder i produktionsfase.

Præcis hvordan de to hold vil løse opgaven sammen, vil vise sig i løbet af de næste måneder. Men nu starter arbejdet med at designe huset, som Realdania By & Byg forventer at opføre i 2025.

Betonhuset er det tredje i rækken af materiale huse i projektet, hvoraf de andre bygges med mest muligt træ og mest mulig tegl. Det sker for at kunne sammenligne dem på tværs for at blive klogere på materialernes potentiale, og deres styrker og svagheder.

MiniCO2 Materialehusene

MiniCO2 Materialehusene i træ, tegl og beton bliver tre nybyggede etageejendomme i Kongensstræde, Fredericia.

Ambitionen er at kaste et sagligt lys over spørgsmålet om, hvilket materiale, der er fungerer bedst og mest klimavenligt, såvel i sin helhed som i til de separate bygningsdele.

I et komparativt studie af de tre huse vil Realdania By & Byg blandt andet fokusere på:

 • Hvor meget MiniCO2 husene udleder i CO2/kvm/år i 50 år
 • Hvordan de anvendte byggematerialer påvirker klima og miljø
 • Hvordan materialerne fungerer i forhold til bla. fugt, brand og akustik
 • Hvilken påvirkning byggeprocesserne har på omgivelserne under byggeriet
 • Hvor lang tid det tager at opføre husene
 • Hvor meget det koster at opføre husene
 • Hvordan boligernes indeklima bliver
 • Hvordan boligerne opleves at leve i

Det særlige ved husene er, at selvom de bygges med tre forskellige primære materialer, er de ens på så mange måder: De har samme volumen og højde, samme geografiske placering og vender ens for verdenshjørnerne. De får samme budget, samme funktion og cirka samme indretningsplan med fem boliger.

Derfor er det forventeligt og sandsynligt, at når og hvis der ses forskelle, så må det stamme fra de forskellige materialer der er brugt.

Udover de tre materialehuse opfører Realdania By & Byg også to MiniCO2 huse med fokus på at spare ressourcer i byggeprocessen; ’digital’ og ’præfab’.

Kilde: Realdania By & Byg

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.143