23948sdkhjf

Byggebranchen griber i den digitale værktøjskasse som aldrig før

Højdespringerne er kunstig intelligens og klimaberegninger, viser nye tal 

Bygge- og anlægsbranchens brug af kunstig intelligens er eksploderet.  

Ifølge de seneste tal fra Byggeriets Modenhedsmåling 2024 er brugen af kunstig intelligens firdoblet på blot et år Samtidig er antallet af virksomheder, der udfører livscyklusanalyser (LCA), steget markant fra 67 pct. til 84 pct.

Afledt effekt

Den markante stigning i brugen af LCA i nybyggeri kan ses i lyset af de nye krav i Bygningsreglementet, som blev indført 1. januar 2023. Kravene betyder, at der ved opførelsen af alle nye bygninger skal udføres en LCA, der dokumenterer en bygnings klimapåvirkning. 

LCA-lovkravene ser ifølge Molio ud til at have en afledt effekt. Flere arbejder også med LCA i renoveringsprojekter, selvom det endnu ikke er lovpligtigt 63 pct. udarbejder nu LCA sammenholdt med 48 pct. i 2023. 

- Byggeriet har potentiale til at levere et stort bidrag i arbejdet med at reducere vores CO2-udledning, og her er livscyklusanalyser et helt afgørende redskab, siger Lennie Clausen, programchef i Realdania.

Halter efter andre branchen

21 pct. af de adspurgte virksomheder i Byggeriets Modenhedsmåling anvender kunstig intelligens (AI) i deres arbejde sammenlignet med blot 5 pct. sidste år.

Knap en tredjedel af de 21 pct. svarer , at de bruger AI-modeller udviklet specifikt til branchen, mens en tredjedel træner egne AI-modeller. 86 pct. anvender generelle modeller såsom ChatGPT, Dall-E og Midjourney.

Byggeriets Modenhedsmåling

Byggeriets Modenhedsmåling foretages én gang årligt og er udarbejdet af ConTech Lab, der er byggebranchens fælles udviklingsplatform etableret af Industriens Fond, Realdania og Molio.

Målingen udføres i samarbejde med Danske Arkitektvirksomheder, Foreningen Rådgivende Ingeniører (FRI), DI Byggeri, Tekniq Arbejdsgiverne, We Build Denmark, Rådet for Bæredygtigt Byggeri og Molio.

Modenhedsmålingen giver indblik i byggebranchens modenhed i forhold til grøn omstilling samt hvordan digitalisering, bæredygtighedsfremmende teknologi og samarbejde spiller ind som midler til målet om at reducere byggeriets klimabelastning. Målingen fra 2024 er den anden af sin slags og indsigterne er baseret på svar fra 360+ respondenter.

Kilde: Molio

Trods højdespringet er byggebranchen dog ikke lige så moden inden for AI som mange andre brancher.

- Det er ikke overraskende, at andre brancher er foran. Mange og lange værdikæder, høj kompleksitet i projekterne, og manglende datastandarder mellem forskellige systemer og formater er stadig en udfordring for effektiv anvendelse af AI i byggebranchen, siger Christina Hvid, adm. direktør i Molio og ConTech Lab, i en pressemeddelelse.

- Men analysens dugfriske tal peger på, at byggebranchen har blod på tanden, og vi oplever også, at mange virksomheder efterspørger hjælp til at komme i gang, tilføjer direktøren.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125