23948sdkhjf

Vinder i botanisk have med genbrug og naturens egne materialer

Nyt indgangsparti til naturpark i Kolding får en kapacitet til 100.000 besøgende årligt

Arkitektfirmaet Aart skriver endnu en opgave i bogen.

Denne gang i form af en ”Den Grønne Portal”, ny bygning til den 14 hektar store botaniske have Geografisk Have i Kolding.

Geografisk Have har i de senere år haft vokseværk, hvad aktiviteter og gæster angår. Da den eksisterende indgangsbygning hverken er tidssvarende eller rummer de nødvendige faciliteter valgte havens bestyrelse i 2023 at udbyde en arkitektkonkurrence til den nye bygning. Nu er projektet fra Aart så valgt som.

Visionen for den nye bygning er med arkitektfirmaets ord, at den skal være et unikt, ikonisk og publikumsvenligt byggeri, der viser Geografisk Have som en dynamisk, global plantesamling med en linje fra fortid til fremtid.

Bygningen skal understøtte Geografisk Haves vision og være et eksempel på et bæredygtigt byggeri, der danner ramme for aktive fællesskaber – helt i stedets ånd. Huset skal kunne fungere året rundt for både publikum, ansatte og frivillige og have en høj grad af tilgængelighed.

Materialer groet i naturen

Vinderforslaget forbinder i sin retning Geografisk Have med grundlægger Aksel Olsens private have. 

Bygningen er inspireret af stedet, har et grønt tag og masser af ovenlys og overdækkede arealer. Den cirka 400 kvm store bygning er fleksibelt indrettet, så størrelse af caféareal, butiks- og udstillingsområde kan variere efter behov. Ligeledes kan et oplevelsesrum anvendes til formidling, foredrag eller møder, og med foldedøre kan bygningen have varierende rumopdeling. 

- Derudover er materialevalget udelukkende centreret omkring biogene (materialer som naturen selv har groet ved egen kraft så som træ, halm og tang, red.) og genbrugte materialer. Og med en kapacitet til at kunne imødekomme 100.000 besøgende årligt vil Den Grønne Portal bidrage til, at Geografisk Have bliver endnu et positivt kendetegn for Kolding, udtaler designansvarlig partner og arkitekt i Aart, Mads Nygaard, i en pressemeddelelse.

Basisfaciliteter som reception, køkken og toiletter er praktisk placeret ud mod parkeringspladsen. Genbrug er indtænkt, for eksempel i forslaget om genbrugstegl på hele gulvet.

Det er Ingeniør'ne, der har været bygherrerådgiver for Geografisk Have på projektet.

Næste skridt er at skaffe finansieringen til projektet, som forventes at beløbe sig til omkring 12-13 mio. kr.

- Dette meget flotte og gennemarbejdede projekt fra Aart bliver virkelig interessant at præsentere nogle af de større fonde for, udtaler formand for Geografisk Haves bestyrelse, Morten Damgaard.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126