23948sdkhjf

P-hus på en ny måde: Bæredygtigt byggeri med ålegræs-facader

Nyt P-hus på Amager anvender ålegræs som beklædning. Bygningen får nærgenbrugsstation, taghave og madskole

Byggeriet af det nyskabende P-hus 'Asger Jorn' er nu officielt påbegyndt i Ørestad Syd, og projektet lover arkitektonisk særpræg.

Facaderne på parkeringshuset vil nemlig blive beklædt med ålegræs, et naturligt overskudsmateriale med rødder tilbage til Læsøs hustage, hvor det har været anvendt gennem mange hundrede år.

Det skriver By & Havn i en pressemeddelelse.

I maj 2021 udskrev By & Havn en åben arkitektkonkurrence, der skulle forme P-husets udtryk ved Asger Jorns Alle. Nordland Arkitekter vandt konkurrencen med deres projekt "P-Hus Asger Jorn - fra hav til have".

Materialevalget af ålegræs på facaderne blev valgt for at knytte sig til Amager Vests historie og Ørestads ambition om bæredygtig udvikling, skriver selskabet. Ålegræs er ikke kun en æstetisk løsning; det fungerer som et CO2-besparende alternativ til mere konventionelle, miljøbelastende byggematerialer.

P-hus Asger Jorn

  • P-hus Asger Jorn er tegnet af Nordland Arkitekter ApS og totalentreprenør på byggeprojektet er 5E Byg A/S
  • P-huset kan rumme 616 køretøjer, hvoraf 17 af p-pladserne indrettes specielt til handicapkøretøjer
  • En byggeplads er etableret nord for byggefeltet - al færdsel med biler og maskiner i forbindelse med byggeriet foregår fra Ørestad Boulevard
  • Byggearbejdet vil stå på i omkring et års tid og huset forventes at kunne tages i brug i første kvartal af 2025
  • Rådet for Bæredygtigt Byggeri har certificeret byggeriet til DGNB Guld

Kilde: By & Havn

Virksomheden Søuld, der har relanceret ålegræs som et byggemateriale, samarbejdede med Nordland Arkitekter og By & Havn for at teste materialet udendørs. Ålegræs er kendt for sine isolerende egenskaber, modstandsdygtighed mod brand og akustiske fordele.

P-hus Asger Jorn forventes ikke kun at være et grønt bygningsværk, men også skabe liv i området omkring Asger Jorns Alle, oplyser Anne Skovbro, adm. direktør for By & Havn. Hun ser frem til, at parkeringshuset bliver et sted, der fremmer fællesskaber og socialt liv for Ørestads beboere.

Virksomheden Amager Skov har deltaget i høsten af ålegræs til P-hus Asger Jorn. De bidrager ikke kun til byggeriet, men eksperimenterer også med at bruge ålegræs til alternative formål som naturligt gødningsstof i jord.

P-huset, der forventes færdigt i første kvartal af 2025, vil ikke kun være et bæredygtigt byggeri, men også rumme en nærgenbrugsstation og faciliteter til el-biler, og det er certificeret til DGNB -Guld af Rådet for Bæredygtigt Byggeri.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.129