23948sdkhjf

Nu er arbejdet på anden del af Lynetteholmen i gang

Entreprenørerne er nu i gang med at anlægge anden og sidste fase af Lynetteholms stendæmning. Den står efter planen færdig i 2026

Der er nu taget endnu et skridt på vejen mod Københavns nye halvø og stormflodssikringsprojekt, Lynetteholm. Arbejdet med at anlægge anden og sidste fase af den kunstige halvøs stendæmning, også kaldet perimeter, blev sat i gang mandag aften.

I oktober i år skrev By & Havn kontrakt med entreprenørvirksomheden Aarsleff, som har vundet den samlede entreprise på fase 2. Det var også Aarsleff, der anlagde første fase af Lynetteholms perimeter.

Entreprenørselskabet skal bygge Lynetteholms stendæmning op fra havbunden. For at sikre sig, at dæmningerne ligger stabilt, har man fra i dag kunnet observere det første graveskib, der har påbegyndt arbejdet med at fjerne havbundsmateriale. Inden længe vil endnu et graveskib støde til, og begge skibe vil derefter arbejde med at opgrave den del af havbundsmaterialet, som er nødvendigt at fjerne.

Fakta om Lynetteholm

• Lynetteholms fase 1 består af en 2 km lang stendæmning inkl. en intern dæmning, der adskiller fase 1 og fase 2.

• I fase 2 skal der etableres yderligere ca. 5,4 km stendæmning. Hertil kommer en godt 1,7 km lang midlertidig stendæmning med kystfremspring, der skal bruges til etablering af Lynetteholms kystlandskab.

• Frem til 2026 etableres Lynetteholms stendæmning mod Øresund (den østlige), Lynetteholms stendæmning mod Trekroner (den vestlige) og Lynetteholms stendæmning mod Nordhavn (den nordlige).

• Lynetteholms samlede omkreds bliver ca. 7 kilometer stendæmning.

• Hele Lynetteholm ventes fyldt op om ca. 30-40 år. Til den tid vil landområdet svarer til ca. 385 fodboldbaner - 275 hektar - hvoraf de 60 hektar udlægges til kystlandskabet.

Kilde: By & Havn

Den første fase af Lynetteholms perimeter stod færdig i april 2023. Københavnere og besøgende i byen kan se stendæmningen ud for Refshaleøen i Københavns østhavn, hvor den bugter sig i vandet og former første fase af Lynetteholms omkreds.

Siden juni har By & Havn været i gang med at fylde denne første og mindre del af Lynetteholm op med overskudsjord fra byggeprojekter i København og omegn, og området ventes opfyldt om cirka tre år.

Arbejdet med den anden og sidste fase af Lynetteholms perimeter af sten, der nu er sat i gang, står efter planen færdig i 2026. Herefter er Lynetteholms fase 2-område også klar til at blive fyldt op med overskudsjord fra byens byggepladser.

Udover selve perimeteren skal der frem til 2026 også etableres en midlertidig stendæmning formet med kystfremspring, som skal gøre det muligt at etablere Lynetteholms kystlandskab mod Øresund. Landskabet bliver en central del af projektets stormflodssikring, hvis strandområder i fremtiden skal fungere som en buffer mellem by og hav.

Det er ambitionen, at første etape af kystlandskabet kan åbne for offentligheden omkring 2029.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141