23948sdkhjf

Aarhus laver register over bevaringsværdige bygninger: Nu er de første tilføjet

1.107 bygninger er bevaringsværdige i tre Aarhus-kvarterer, viser nye vurderinger

Aarhus har sat gang i første rul nye vurderinger af bygninger opført før 1970. 

I alt er 2.278 bygninger i Marseliskvarteret, Fredensvang og Langenæs blevet vurderet. Og resultatet? 1.107 af bygningerne er bevaringsværdige. 

- Det fortæller mig, at vi her har tre helt særlige områder, vi skal gøre en særlig indsats for at passe på, når vi udvikler Aarhus, siger rådmand for teknik og miljø i Aarhus Kommune, Nicolaj Bang, i en pressemeddelelse.

Her fremgår det, at Magistraten ingen længe vil drøfte vurderingerne. 

Samlet er Teknik og Miljø i Aarhus Kommune i gang med at vurdere eller genvurdere knap 41.000 bygninger. 

Arbejdet skal munde ud i et udvidet og opdateret register over alle kommunens bevaringsværdige bygninger. Og det opdaterede register vil blandt andet indgå, når Teknik og Miljø udvikler helheds- og udviklingsplaner, ligesom det vil indgå i konkret lokalplanlægning og byggesagsbehandling.

- Aarhus udvikler sig konstant, og det skal vores kommune blive ved med. Men vi skal blive endnu bedre til at udvikle, samtidig med vi bevarer. Vores børn og børnebørn skal kunne genkende det Aarhus, vi har i dag. Hvis vi skal lykkes med det, skal vi vide, hvor vi har nogle særlige bevaringsværdier, vi skal passe på. Og den opmærksomhed får vi med projektet her, siger Nicolaj Bang.

Teknik og Miljø forventer, at vurderingsarbejdet er færdigt inden udgangen af 2025.

Det tidligere register over bevaringsværdige bygninger inkluderer 23.200 bygninger opført før 1940. Det nye register bliver således udvidet med 17.400 bygninger fra 1940-1970. Og bygninger opført før 1940 vil blive genvurderet for at sikre, at de vurderes på samme måde. 

Efterfølgende vil registeret skulle opdateres hver femte år, hvor yderligere fem år medtages i registeret. Det vil sige, at i år 2030 vurderes huse opført fra 1970 til 1975. Projektet er en udmøntning af budgetforliget i 2022.

Første rul vurderinger

I denne omgang er der vurderet i alt 2.278 bygninger. 1.107 af dem er vurderet bevaringsværdige. Det svarer til, at 48 pct. af bygningerne er bevaringsværdige. Værdierne fordeler sig sådan:

  • Bevaringsværdi 1: 6 bygninger
  • Bevaringsværdi 2: 56 bygninger
  • Bevaringsværdi 3: 282 bygninger
  • Bevaringsværdi 4: 763 bygninger

Bygningerne registreres efter SAVE-metoden og vurderes efter følgende parametre: arkitektonisk værdi, kulturhistorisk værdi, miljømæssig værdig og originalitet

Kommenter artiklen

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125