23948sdkhjf

Bygge- og anlægsbranchen fører an: Højeste lønstigning siden 2008

Det er bygge- og anlægsbranchen, der oplever de største lønstigninger

Hvis man har haft et ønske om at få mere i løn, så har det været nemmest at få sit ønske opfyldt, hvis man arbejder i bygge- og anlægsbranchen.

Det er nemlig blandt byggefolk, at lønudviklingen set ud fra et medarbejderperspektiv har været mest gunstig.

Det viser nye tal fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA), som er hovedorganisationen for 11 arbejdsgiverforeninger på det danske private arbejdsmarked.

Lønomkostningerne i årets tredje kvartal er for virksomheder i bygge- og anlægsbranchen tiltaget med 1,8 procentpoint i forhold til andet kvartal i 2023. Det betyder, at lønstigningstakten i dag er på 5,4 procent for virksomhederne i byggeriet.

- Reallønnen er for alvor vendt med fremgang i de seneste to kvartaler. På årsbasis er reallønnen steget med 2,7 pct. fra tredje kvartal 2022 til tredje kvartal 2023. Det betyder, at danskernes købekraft er steget. I en periode med tegn på svagere konjunkturer, er det et kærkomment rygstød til dansk økonomi, udtaler Anders Borup Christensen, cheføkonom i Dansk Arbejdsgiverforening, i en skriftlig kommentar.

KonjunkturStatistik 3. kvartal 2023 - Infogram

Det er ikke kun i byggeriet, at lønomkostningerne er steget.

På tværs af DA-området stiger lønnen med 4,9 pct. fra tredje kvartal 2022 til tredje kvartal i år. Og kaster man blikket på indeværende år, så tiltager lønnen med 1,5 procentpoint i forhold til andet kvartal 2023.

Og med en lønstigningstakt på 4,9 pct. det seneste år, er der faktisk tale om de højeste lønstigninger siden 2008, hvor det primært er hos arbejderne, at lønfremgangen ses. 

Den højere lønstigningstakt i tredje kvartal afspejler, at de overenskomster, som blev indgået i foråret, er slået igennem på lønudviklingen. Det gælder ikke mindst den forhøjelse af arbejdsgivernes pensionsbidrag, som blev aftalt i overenskomsterne, udtaler Anders Borup Christensen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109