23948sdkhjf

Semiautomatik giver en friskere maskinfører

Maskinføreren sidder i mange timer på gravemaskinen, og det kan være svært at holde koncentrationen. Men noget automatik aflaster ham betydeligt

Topcon semiautomatik giver maskinføreren muligheden for at overlade styringen af gravehøjden til maskinen ved at følge et nøje udarbejdet design. Ole Skårup, seniorinstruktør hos Scantruck, forklarer i en pressemeddelelse: 

- Maskinføreren begynder med at finde designet, hvilket betyder den tegning, han skal grave efter, hvorefter maskinen overtager styringen af højden. Alt, hvad føreren skal gøre, er at trykke på en knap, når designet er fundet, siger han.

Semiautomatikken erstatter ikke maskinføreren, men fungerer som et nyttigt værktøj, der gør arbejdsdagen lettere og mere produktiv. Skårup uddyber: 

- Maskinføreren skal stadig være i førerhuset. Dette er blot et hjælpeværktøj for at lette førerens arbejdsbyrde.

Kan være svært at se

Systemet styrer af sig selv og i forhold til designet gravehøjden. Det gør systemet alsidigt og egnet til brug på en bred vifte af arbejdssteder, herunder sandpuder og kloaksystemer, hvor det kan være svært for føreren at vurdere dybden. 

- Systemet kan derfor også hindre overgravninger, enten fordi de er registreret på designet, eller ved at man selv har trukket information ind i systemet på maskinen. Så ved den, at her skal der ikke graves dybere, for der ligger en ledning, forklarer produktchef Jan Larsen til Licitationen Byggeriets Dagblad. 

Opmærksomhedskurven falder

Skårup tilføjer: 

- Semiautomatikken fremskynder arbejdet og gør det lettere. Systemet overtager dele af styringen, så maskinføreren kan slappe en smule af i løbet af arbejdsdagen, hvilket er afgørende for at bevare koncentrationen og præcisionen.

- Det, der virkelig tæller på bundlinjen, er, at entreprenørerne ikke spilder unødvendige materialer. Der skal ikke bruges penge på at køre for meget brugt materiale væk og nyt materiale ind, som skal erstatte det brugte materiale. Maskinen graver ikke dybere end det, der er blevet bedt om, hvilket betyder, at der ikke er spild af materialer. Der er mulighed for at hente betydelige økonomiske besparelser her, konkluderer han.

Meget præcis

Nøjagtigheden er stor, helt ned til 1-2 centimeter. 

- Når vi sælger sådan et anlæg, så er jeg som instruktør ude at starte det op, hvor den enkelte fører får undervisning i sit eget miljø og på kundens eget projekt. Det er meget forskelligt, hvor meget føreren kender til maskinstyring i forvejen, samt hvor avanceret brug der ønskes. Når jeg er ude ved maskinen, bruger jeg den tid der er nødvendig. Noget af det vi gør meget ud af, er at føreren tjekker sin maskine hver dag. Hvis maskinføreren husker fikspunktet hver dag, er risikoen for fejl minimal, forklarer Ole Skårup.

- Sigh

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141