23948sdkhjf

Debat: Kom nu i gang!

Der er et massivt pres på lønningerne i byggeriet, og der er derfor et stort behov for at finde på varige løsninger, mener dagens debattør 

Forleden lød en overskrift på forsiden af i en af de store aviser: Stort lønpres kan presse inflationen op igen i Europa.

Essensen af artiklen i avisen var, at selvom inflationen nu langt om længe var begyndt at falde, så var lønningerne helt generelt stigende i Europa, hvad der på sigt vil føre til, at inflationen igen risikerede at stige.

Lønstigningerne hænger overalt sammen med, at det bliver sværere og sværere at skaffe kvalificeret arbejdskraft i det omfang, det er nødvendigt. Og som arbejdsgiver kan jeg skrive under på, at vi har svært ved at få besat ledige stillinger. Allerede nu er der et massivt pres på lønningerne i byggeriet her i Danmark, og der er derfor et stort behov for at finde på varige løsninger.

Tidligere på måneden kom Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) med en analyse, der dokumenterede et akut behov for flere faglærte. Ledigheden blandt de faglærte var i 2022 så lav som blot 2,1 pct. Den hidtidige rekord blev sat i 2008 lige op til finanskrisen med en ledighed blandt de faglærte på 2,8 pct.

Analysen fra AE pegede også på tidligere fremskrivninger af arbejdsmarkedet, der viste, at vi om bare syv år – i 2030 – vil mangle omkring 100.000 faglærte.

Der er altså al mulig grund til at sætte ind nu. Regeringen har allerede planlagt investeringer i erhvervsuddannelserne for omkring 900 mio. kr. frem mod 2030. Men de penge skal tilføres nu, hvis de for alvor skal gøre en forskel i den nuværende situation, hvor der i den grad mangler uddannet arbejdskraft, og flaskehalsene lurer i horisonten.

Erhvervsuddannelserne er gennem mange år blevet udsat for massive besparelser. Uddannelserne har over en bred kam mistet omkring 1,8 mia. kr. årligt siden 2010 – samlet set en fjerdedel af uddannelsernes budget i 2010. I dag er skolerne slidte, og der mangler udstyr og nutidigt undervisningsmateriale. Og så undrer man sig over, at de unge i stor stil fravælger uddannelserne. Men skal vi for alvor åbne de unges øjne for netop erhvervsuddannelserne og samtidig sikre, at arbejdsmarkedet har adgang til kvalificeret arbejdskraft, skal der sættes ind med de lovede investeringer.

Og med de udsigter vi har til flaskehalse, mangel på arbejdskraft og risiko for stigende inflation, kan det kun gå for langsomt med at få tilført erhvervsuddannelserne det lovede løft.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126