23948sdkhjf

Vigtige for fremtiden: Her er de oversete fyrtårne

Lørdag den 9. november bliver et fagligt skulderklap uddelt til en byggefaglærer eller et team, når vinderen af Byggeriets Faglærerpris kommer på scenen til Building Awards 2023

De fleste har haft en lærer, som man husker. 

En som gjorde indtryk, og som måske har inspireret eleven til at gå veje, som man ikke selv havde set. Og det er netop de lærere, som Building Awards hylder den 9. november, når Byggeriets Faglærerpris uddeles.

Faglærerene er dem, som er med til forme fremtidens kræfter i byggeriet. Derfor er det vigtigt, at det mennesker, som brænder for deres fag og nogen, der gør en helt særlig indsats for eleverne på de byggefaglige erhvervsuddannelser.

Der kan næsten ikke være to meninger om, at faglærerne er vigtige. Men trods det, så er det en gruppe, som ikke får den opmærksomhed og anerkendelse, som de fortjener.

Sådan lyder det i hvert fald, hvis man spørger Theis Carlsen, der er skills-konsulent i Byggeriets Uddannelser og medlem af den jury, som skal udpege vinderen af årets faglærerpris.

- Det er vigtigt, at vi får hevet de ildsjæle frem i lyset, som gør et kæmpe stykke arbejde ud på skolerne, siger han.

I år består finalefeltet af tre forskellige kandidater. Selvom de hver især er forskellige, har de ifølge Theis Carlsen én ting til fælles. 

- Faglærerne er branchens oversete fyrtårne. Og det har været tydeligt, når vi har besøgt vores tre finalister på skolen. Her udtrykker elverne, at de er meget mere end bare faglærer, det er alle sammen nogen, som er klar til at yde en ekstra indsats for at alle elever lykkes, siger jurymedlemmet. 

Hvordan findes vinderen?

Processen for nominering til Byggeriets Faglærer pris forgår således, at der sendes indstillinger til prisen fra ledelsen og foreningsformænd fra fagskoler i hele landet. 

Herefter gennemgår juryen de indstillede kandidater via både begrundelser og møder med de indstillede. Til sidst udpeger juryen tre finalister, som findes ud fra alle indstillede, og de vil herefter modtage besøg af juryen på deres arbejdsplads.

Building Awards

Brolæggerfaglærer på NEXT

Nicolai Thorsen er den første finalist til Byggeriets Faglærerpris.

Til dagligt er Nicolai Thorsen brolæggerfaglærer på Next uddannelse København, og han kan favne alle elever. Han har nemlig en helt særlig evne til at få alle elever med i hans undervisning. Derudover er Nicolai Thorsen også ham, som hjælper elever, der lige står og mangler en praktikplads i sidste øjeblik.

Jurymedlem Theis Carlsen er skills-konsulent i Byggeriets Uddannelser, og han fremhæver især Nicolai Thorsens evne til at være der for alle eleverne, men også hans tætte og gode samarbejde med erhvervslivet.

- Det der kendertegner Nikolai, det er, at han omfavner alle slags elever. Han rummer både stærke elever, men også dem, som måske har brug for den ekstra hjælp, siger Theis Carlsen.

Faglærerteam på tagdækkeruddannelsen

I år har et hold på tre lærer fra Learnmark i Horsens også fundet vej til finalefeltet.

Faglærerteamet er en del af tagdækkeruddannelsen og består af tre forskellige undervisere, som er Ib Kloster, Jørn Dohrmann og Søren Scharff. De tre faglærere udgør et dygtigt team, som formår at rumme, motivere og få det bedste frem i alle elever.

Sammen er de dygtige til at komplimentere hinandens kompetencer og til at organisere deres arbejde med klare aftaler og målsætninger, samtidig er de altid på forkant med fagets udvikling og gode til at eksperimentere med nye materialer.

Når Theis Carlsen skal sætte ord på teamet fra den østjyske skole, så lægger jurymedlemmet meget vægt på, at det er et team, som skaber et godt arbejdsmiljø, men også et stærkt sammenhold.

- Det er tre faglærer, hvor man virkelig kan mærke, at de brænder for faget. Samtidigt er det tydeligt, at de  komplimenterer hinanden godt, og på samme tid formår de at have fokus på hver enkelt elev, siger Theis Carlsen. 

Elektrikerfaglærer på EUC Nordvest

Den sidste finalist skal findes i elektrikerfaget.

Peter Valberg-Madsen er elektrikerfaglærer på EUC Nordvest, og han besidder et stort formidlingstalent, som blandt andet har gjort, at han har fundet vej til finalefeltet. 

Peter er fagligt og pædagogisk skarp, og så formår han at gøre sin undervisning varieret. Det kom især tiludtryk da Peter  begyndte at udvikle sit eget video-undervisningsmateriale til eleverne.  

I dag har undervisningsmaterialet også fået en større brugerflade uden for skolen og elektrikerfaget, og det er blandt andet noget af det, som også imponerer Theis Carlsen.

- Peter er gået en anden vej, når det handler om formidling. Han har lavet videoer, hvor han formår gøre kompliceret og komplekse ting mere simple, og det er beundringsværdigt, lyder det fra jurymedlemmet.

Byggeriets Faglærerpris

Byggeriets Faglærerpris er et fagligt skulderklap til en byggefaglærer eller et byggefaglærerteam, der brænder for deres fag, inspirerer og gør en helt særlig indsats for eleverne på de byggefaglige erhvervsuddannelser. Prisen uddeles af Boligfonden Kuben og Uddannelsesforbundet til en faglig ildsjæl eller en gruppe af ildsjæle.

Jury
Jens Andersen, faglærer ved Aalborg TECH og hovedbestyrelsesmedlem i Uddannelsesforbundet
Kim Clausen, afdelingschef, Learnmark Tech
Sidse Buch, direktør i Boligfonden Kuben og konsulent i BAT kartellet
Theis Carlsen, Skills-konsulent i Byggeriets uddannelser
Birgitte Johansen, sekretariatschef i Uddannelsesforbundet

Building Awards

Artiklen er en del af temaet Building Awards 2023.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.16