23948sdkhjf

Debat: Ualmindelig dumt træk af regeringen

Det er 'ualmindeligt dumt', at udvalgte grupper offentligt ansatte skal have mere i løn med regeringen som mellemmand, skriver dagens debattør 

Venstre ved du, hvor du har... Det var den gang. 

I dag ved man absolut ikke, hvor man har partiet, for partiformand & co er løbet fra stort set alle udtalelser, de kom med før valget. Helt modsat statsministeren, der lang tid før valget turnerede rundt med budskabet om, sygeplejersker etc. skulle have mere i lønningsposen. Det er hun fortsat med efter valget på trods af en lønstrukturkomite, nedsat i oktober 2012 af den daværende socialdemokratiske mindretalsregering, i juni i år kom til den konklusion, at sygeplejersker ikke får lidt i løn.

Og budskabet fra regeringen – inklusiv Venstre – er nu, at udvalgte grupper offentligt ansatte, skal have mere i løn med regeringen som mellemmand. Det er ualmindelig dumt. Af flere årsager.

For det første sætter regeringen sig med det gamle arbejderparti i spidsen, der om nogen har kæmpet for den danske model, samme model ud af kraft. Hidtil har det været sådan, at spørgsmål om løn og arbejdsforhold var noget, der blev klaret mellem arbejdsgiver- og arbejdstagersiden. Uden om alle forhandlinger mellem arbejdsmarkedets parter bliver udvalgte grupper tildelt højere løn. Med forslaget bryder regeringen endegyldigt ind den fri løndannelse på det danske arbejdsmarked.

Det er også naivt af regeringen at tro, at andre faggrupper stiltiende vil acceptere, at udvalgte grupper skal belønnes. Beslutningen vil give stor utilfredshed blandt dem, der ikke skal belønnes. Og man kan med sikkerhed forvente, at andre grupper nu vil udsætte politikerne for et massivt pres i fremtiden for også at blive belønnet uden om den danske model.

Budskabet om mere i løn til udvalgte grupper er yderligere forfejlet, fordi regeringen dermed vil forsøge at gøre det mere attraktivt at søge job inden for særlige områder i det offentlige. Det er muligt, ja tænkeligt, at der mangler sygeplejersker etc., men der mangler hænder inden for stort set alle områder i det private erhvervsliv. Med forslaget forsøger regeringen at gøre det mere attraktivt lønningsmæssigt, at søge et særligt job. Men ingen steder i det private kan man ud af det blå give mere end 2000 kroner mere om måneden til udvalgte grupper. Med andre ord vil regeringen gøre det mere attraktivt at søge et job i det offentlige frem for i det private med deraf faldende skatteindtægter. Det er meget uholdbart og kortsigtet.

Det offentlige – og sundhedsvæsnet – står over for en lang række udfordringer. Men der er tilført penge, ufatteligt mange penge, gennem de seneste år. Der er også kommet flere ansatte gennem de seneste par år. Og nu vil regeringen altså mere af det samme. Det løser ikke noget. Det offentlige er et miskmask af blandt andet dårlige ledelse, alt for megen politisk indblanding, et system, der fordeler lønstigninger blandt alle i stedet for at belønne dem, der virkelig passer deres arbejde. Her kunne man passende sætte ind i stedet for.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14