23948sdkhjf

Så er der vand i 'badekarret'

Torsdag begyndte opfyldningen af bassinerne for tunnelfabrikken. Se video af projektet

Byggeriet af Femern Bælt-tunnelen tog torsdag den 21. september endnu et stort skridt fremad.

Tidligt på morgenen tændte entreprenørkonsortiet Femern Link Contractors, FLC, for de pumper,
der skal fylde vand i de tre store bassiner ved tunnelfabrikken i Rødbyhavn.

Det oplyser Femern A/S i en pressemeddelelse.

Som tidligere omtalt i FemernNews er opfyldningen af bassinerne er en del af en kompliceret proces. Det skal være på plads, før udsejlingen af tunnelelementerne kan gå i gang til næste år og er kulminationen på to års arbejdet, fortæller Anders Wede, construction manager i Femern A/S.

- Det er altid spændende, når man gør noget for første gang, og bassinerne har en nøglerolle i projektet. Alene deres størrelse gør det her til en spektakulær dag på byggepladsen, siger Anders Wede i meddelelsen.

Vandopfyldningen sker gradvist i en nøje kontrolleret proces for ikke at skade digerne mellem bassinerne, og det forventes derfor at tage op mod en uge, før de er helt fyldt. Bassinerne har da også en størrelse, som man ikke ser andre steder i Nordeuropa.

Hvert bassin har en dybde på næsten 11 meter og rummer tilsammen omkring 1,6 mio. kubikmeter vand. Det er den samme mængde vand som i 640 olympiske svømmebassiner.

Bassinerne er bindeleddet mellem fabrikken og arbejdshavnen, hvorfra elementerne udskibes. Store porte sikrer, at tørdok og bassiner på skift kan fyldes og tømmes med vand efter behov, så elementerne kan flyde fra fabrikken ud til arbejdshavnen og videre ud i Femern Bælt.

- Med de fyldte bassiner er tunnelfabrikken tæt på komplet. De to store porte, der skal kontrollere vandstanden i bassinerne, er godt på vej, og inde på fabrikken er vi begyndt at støbe tunnelelementerne. Den næste store milepæl kommer næste år, hvor vi skal sejle det første færdige element ud, siger Anders Wede.

Første tunnelelement forventes at blive sænket på plads i 2024.

Se video fra opfyldningen:

Tunnelbassinerne fyldes ved Rødbyhavn

Artiklen er en del af temaet Femern.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126