23948sdkhjf

Licitationen mener: Rådgivere må bruge mindre beton og mere hjernekraft

Når man læser de mange udsagn fra fagfolk i Licitationen-Byggeriets Dagblads artikelserie ”Benspænd for bæredygtighed i byggeriet”, så får man det indtryk, at især rådgiverbranchen vender både det døve øre og det blinde øje til det ofte voldsomme overforbrug af materialer i byggeriet. Artikelserien dokumenterer, at rådgiverne, af hensyn til eventuel ansvarspådragelse, populært sagt går med både livrem og seler og overdimensionerer for eksempel fundamenter og andre betonkonstruktioner. 

Overforbruget har konsekvenser både for den grønne omstilling og økonomien i byggeriet. Men selv med denne dokumentation er det svært at få rådgiverne og rådgivernes forening FRI til at forholde sig konkret og konstruktivt til debatten. I stedet bagatelliseres problematikken som nærmest ikke eksisterende eller i hvert fald ikke repræsentativ i det store billede.

Intet kan vist være mere forkert og må være et udtryk for stædig og vedholdende fornægtelse af, hvad der rent faktisk sker ude på byggepladserne, hvor entreprenørerne bruger tonsvis af unødig beton og binder kilometervis af lige så unødig armering på rådgivernes foranledning.

Kernen i debatten er til at få øje på: Rådgivernes ydelser er så presset på pris, at de i stedet for at kaste hjernevindingerne ind for at designoptimere projektet og tage ansvar, nærmest uden at tænke, blot hælder mere beton og armering i byggeriet for at være på den sikre side. Den indstilling hæmmer den grønne omstilling og det bæredygtige byggeri og stiller rådgiverbranchen i et usædvanligt dårligt lys.

Artiklen er en del af temaet Lederen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.099