23948sdkhjf

Bekymring over datamangel før lovgivning

Der mangler datagrundlag for beslutninger om miljøkrav på byggepladserne, og det vækker bekymringer

Når der i 2025 kommer konkrete krav til miljøtiltag på byggepladserne, kan det blive vanskeligt at være klar for aktørerne, for der mangler fortsat masser af data for at tage de rigtige beslutninger.

Af en rapport, som er udgivet af en arbejdsgruppe under DI Byggeri, bestående af bygherrer, rådgivere, entreprenører og maskinudlejere om reduktion af CO2 fra byggepladsen, fremgår det, at der er nogle overraskelser i resultaterne af de foreløbige undersøgelser, som arbejdsgruppen har beskrevet.

En kende overrasket

Carsten Hoeck, adm. direktør i Loxam, der er landets næststørste udlejer, er formand for arbejdsgruppen, og han udtaler:

- Det er overraskende, at det største energiforbrug på en byggeplads faktisk sker uden for arbejdstiden. Det højere forbrug skyldes flere ting, men især skurvogne, som bruger energi, samt udtørring af bygningskroppe og endelig også et element som grundvandssænkning, forklarer han.

Det er overraskende, at det største energiforbrug på en byggeplads faktisk sker uden for arbejdstiden. Carsten Hoeck, ceo, Loxam.

Uden krav ingen efterspørgsel

- I forhold til skurvognene, så findes der allerede løsninger som reducerer energiforbuget markant. I forhold til maskinerne, så vil det jo også få indflydelse på beregning af miljøbelastningerne. I branchen har man allerede investeret en del i mindre elektriske maskiner. Men jeg må sande, at efterspørgslen faktisk ikke helt er der endnu. Desuden findes der ikke større entreprenørmaskiner på alternative energiformer endnu. Her må man så anvende 2. generations biodiesel. Brinten er her formentligt inden for et par år, og det vil også være en løsning, siger han til Licitationen Byggeriets Dagblad.

For få stiller krav

Der efterlyses i rapporten store mængder af data, der kan underbygge beslutningerne, men på spørgsmålet om, hvorfor man ikke allerede har data, der kan anvendes til en fastlæggelse af miljøkrav, siger han:

. Det er desværre for få bygherrer som stiller krav. Indtil videre sker tingene ad frivillighedens vej. Jeg kan godt blive bekymret over, om byggepladserne reelt kan nå at skaffe de nødvendige data, så vi ikke famler i blinde, siger han til Licitationen.

El på pause

I Loxam har man indtil videre sat pause på etableringen af flere af de såkaldt grønne afdelinger, som man nu har fem af. Fem yderligere var planlagt, men efterspørgslen mangler.

- Det er en af grundene til, at vi har stiftet Dansk Materielforening. Det er jo her, vi skal samarbejde med kunderne om de nødvendige tiltag, siger han, og noget af det, som maskinudlejere skal kunne levere, er data om maskinernes miljøpåvirkning, så disse data kan indgå i overvejelserne i udbuddene af nye byggerier.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126