23948sdkhjf

Reddet fra nedrivning: Gammelt pumpehus får ny chance

Efter kritik vil Hofor nu undersøge nye muligheder for at bruge et tomt pumpehus på Vesterbro i København

Hofor, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, har trukket sin ansøgning tilbage om at nedrive et gammelt pumpehus ved Dybbølsbro på Vesterbro i København.

Beslutningen er taget, efter nye muligheder for at bevare bygningen er dukket op, skriver Hofor i en pressemeddelelse.

- Vi har været rigtig ærgerlige over at skulle rive en gammel bygning ned. Det hus bærer meget historie, og derfor har vi sideløbende arbejdet med at finde alternativer, så vi kunne bevare den gamle bygning, siger Thomas Jensen, der er områdechef for Spildevandsdrift i Hofor.

Han oplyser, at de nye muligheder for at bevare bygningen ikke var til stede, da Hofor søgte om nedrivningstilladelse. 

Den oprindelige bygning er fra 1898 og er siden blevet udbygget. Da Hofor ikke længere brugte bygningerne - og det ikke kunne svare sig at vedligeholde og renovere for at leve op til nutidens miljøkrav og arbejdsmiljøregler - ansøgte forsyningsselskabet om lov til at rive bygningerne ned.

Bygningen er kategoriseret som bevaringsværdig, og da planerne om nedrivning kom frem, reagerede mange bekymrede borgere i høringssvar. 

Musikforening interesseret

Jep Loft, der er formand for Arkitekturoprøret, var blandt kritikerne.

- Det her hus har en Save-værdi på 3, så det er i den fineste tredjedel af de bevaringsværdige huse. Hvis man giver tilladelse, kan man bare rive alt andet ned fra klasse 4, og så er hele systemet med bevaringsværdige huse meningsløst, sagde han for nylig til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Arkitektforeningens direktør, Lars Autrup, har over for Byrummonitor ligeledes advaret mod nedrivningen:

- Jeg er nervøs for, at man ikke tager de tekniske bygninger så alvorligt, som man gjorde førhen. Jeg synes også, at hvis man ikke længere skal bruge den slags bygninger, skal man gøre sig umage med at finde en anden funktion, udtalte Lars Autrup til mediet.

Ifølge Hofor har bl.a. en musikforening i løbet af sommeren kontaktet Hofor og vist interesse for at benytte noget af bygningen.

- Vi skal fortsat have adgang til bygningen, da installationerne under jorden tilgås der, men vi vil meget gerne undersøge mulighederne for at åbne bygningen for fx en forening, siger Thomas Jensen fra Hofor.

Der er dog ifølge ham stadig et stykke vej, til ideen om at bruge lokalerne til andet end forsyning kan blive til noget.

- Vi taler med Københavns Kommune, om hvad der kan lade sig gøre. Der er noget økonomi i at sætte rammerne i stand til fx en forening, som Hofor ikke må betale på grund lovreglerne for vandselskaber, så den del skal vi lige have til at falde på plads," siger Thomas Jensen.

Kan blive fjernkølingscentral

Ifølge Hofor er den ældste del af bygningen, som er fra 1898, mere udfordrende at bruge. Men der har vist sig en mulighed fra et andet forretningsområde i Hofor, nemlig fjernkøling, som ser ud til at kunne bruge den gamle bygningssal til en fjernkølingscentral. På den måde vil hele den gamle industribygning kunne blive brugt.

- Vi vil også undersøge, om det måske kan lade sig gøre at åbne udearealet lidt op for offentligheden. Det ser lige nu svært ud, fordi der er mange regler for forsyningsbygninger og udearealer, som vi naturligvis skal overholde. Derudover er det vigtigt, at der bliver sikkert for folk at færdes, hvis vi åbner området. Men vi gør forsøget, siger Thomas Jensen.

Se nøgletal for:
Læs mere om: nedrivning
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.91