23948sdkhjf

Debat: Dansk Standard har brug for et nyt kompas

Tekniq-direktør efterspørger mere gennemsigtighed, økonomisk ansvarlighed og ordentlighed

Den seneste tid har Dansk Standard her i mediet været i modvind på grund af – mildt sagt – lidt spøjse forretningsmetoder og meget offensive markedsføringsmetoder for en organisation, der forvalter et offentligt monopol.

Vores medlemsvirksomheder bliver blandt andet tilbudt at købe pladser i organisationens standardiseringsudvalg, hvilket koster op til 20.000 kroner for en mellemleder i en mellemstor virksomhed. Efterfølgende forventes virksomhederne, på lige fod med alle andre virksomheder, at betale for de standarder, de selv har været med til at udvikle. Det er meget specielt at skulle betale for det produkt, man selv producerer.

Samtidig er det mystisk, at gennemsigtigheden i Dansk Standards økonomi er så tåget. I kølvandet på coronapandemien bliver flere møder eksempelvis afholdt online – hvilket kun er godt. Til gengæld har vi og vores medlemsvirksomheder svært ved at forstå, at prisen fortsat er den samme som før.

I debatten bliver det ofte fremhævet, at Dansk Standards forretningsmetoder er i overensstemmelse med standardiseringsudvalg i andre lande. Vi ved imidlertid fra vores søsterorganisationer i andre EU-lande, at der eksisterer andre løsninger. Det gælder for eksempel Østrig, hvor den nationale standardiseringsorganisation samarbejder med interesseorganisationer om at udbrede standarderne på en så fair og rimelig vis som muligt til så mange virksomheder som muligt.

Nu hvor der er nedsat en professionel bestyrelse i Dansk Standard, så vi derfor gerne en model, hvor man frisætter alle de standarder, der henvises til fra lovgivers side, så den type standarder bliver frit tilgængelige for alle brugere i digitalt format. Det kunne være et oplagt initiativ i regeringens kommende digitaliseringsstrategi at frisætte de her standardiseringsdata.

Vi så også gerne, at Dansk Standard blev en meget mere digital organisation, som for eksempel opgav sit fysiske domæne og overgik til at være en 100 procent online organisation for at mindske omkostningerne.

Vi er ikke modstandere af, at deltagerne i udviklingsudvalgene skal betale for at have en plads i de konkrete udvalg, så længe udvælgelsen er sagligt begrundet, sker i dialog med de relevante organisationer og er baseret på det almindelige ligebehandlingsprincip. Prissætningen skal samtidig være fair og gennemsigtig.

Der er gennemført ny lovgivning for at styrke selskabsledelsen i Dansk Standard, og der er tydeligvis en opgave for den nye bestyrelse og ledelsen i at få genopbygget tilliden til systemet.

Hvis organisationen skal kunne fungere til gavn for alle virksomheder i Danmark, så er det nødvendigt med mere gennemsigtighed, økonomisk ansvarlighed, ordentlighed, større digitalt fokus samt en langt mere samarbejdende tilgang til omverdenen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078