23948sdkhjf

Poul Nyrup fylder 80 år

Poul Nyrup Rasmussen, som torsdag 15. juni fylder 80 år og er protektor for lærlingeindsatsen på Femern-forbindelsen, tilbragte mere end halvdelen af sin folketingskarriere i Statsministeriet

I knap ni år styrede han Danmark som landets statsminister. Men selv om det er over 20 år siden, at Poul Nyrup Rasmussen forlod Statsministeriet, er han stadig travlt beskæftiget.

Socialdemokraten, som torsdag 15. juni fylder 80 år, er protektor for Det Sociale Netværk/headspace Danmark, der arbejder for bedre mental trivsel for psykisk sårbare. Noget, som Poul Nyrup Rasmussen har haft tæt inde på livet.

Han er også protektor for lærlingeindsatsen på Femern-forbindelsen og formand for EuroSkills 2025, det officielle europamesterskab for unge faglærte, som om to år skal afholdes i Herning.

Poul Nyrup Rasmussen blev født i Esbjerg som søn af arbejdsmand Oluf Nyrup Rasmussen og rengøringsassistent Vera Nyrup Rasmussen.

Familien levede under trange kår - langt fra de bonede gulve han senere skulle komme til at befinde sig på.

Den unge Nyrup blev i 1962 student fra Esbjerg Statsskole, og ni år senere havde han taget uddannelsen som cand.polit. på Københavns Universitet.

Herefter fulgte 15 år som økonom i LO, heraf seks år som cheføkonom, og dernæst to år som direktør i Lønmodtagernes Dyrtidsfond.

I 1987 blev han næstformand i Socialdemokratiet, og året efter indledte han sine 16 år i Folketinget.

Grundstenen til hans indtræden i Statsministeriet blev lagt i 1992, da han med støtte fra Mogens Lykketoft vippede Svend Auken af pinden som partiformand ved et kampvalg.

Den duel kom senere til at martre Socialdemokratiet med Nyrup-fløjen og Auken-fløjen, der trak spor mange år frem i tiden.

Formandsskiftet blev dog set som nøglen til, at De Radikale igen kunne se Socialdemokratiet som et statsministerparti. Og i januar 1993 kunne Poul Nyrup Rasmussen præsentere Rødkløverregeringen med De Radikale, Centrum-Demokraterne og Kristendemokraterne.

Det skete uden et folketingsvalg, eftersom statsminister Poul Schlüter (K) valgte at lade VK-regeringen træde tilbage som følge af Tamil-sagen.

Poul Nyrup Rasmussen var i sin tid som statsminister med til at sænke marginalskatten for de højtlønnede. Han fik også bragt arbejdsløsheden betragteligt ned.

Det lykkedes Poul Nyrup Rasmussen at holde fast i magten ved folketingsvalgene i 1994 og 1998, men i 2001 måtte han afgive statsministerposten til Venstres Anders Fogh Rasmussen.

Året efter trådte han også tilbage som formand for Socialdemokratiet, og senere rundede Poul Nyrup Rasmussen sin karriere i politik af med fem år i Europa-Parlamentet.

I 2009 stiftede han Det Sociale Netværk for psykisk sårbare.

Poul Nyrup Rasmussens egen datter, som led af skizofreni, tog i 1993 sit eget liv. Faren, Oluf, var i sin ungdom tvangsindlagt i syv år på en åndssvageanstalt på øen Livø.

Derfor kom det også som en lettelse for Poul Nyrup Rasmussen, da regeringen tidligere i år meddelte, at den vil give en officiel undskyldning til de tidligere anbragte i særforsorgen.

- Han var ukuelig og kom igennem alle de ydmygelser og nederlag, der var i hans ungdom. Nu er det ikke kun mig, der siger det. Nu siger magthaverne det også, sagde Nyrup i marts.

Poul Nyrup Rasmussen har været gift to gange. Fra 1994 og frem til hendes død i 2020 var han gift med den radikale politiker Lone Dybkjær.

/ritzau/

Artiklen er en del af temaet Femern.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126