23948sdkhjf

Lykke Friis: Tyskerne jubler ikke over Femern-forbindelsen

Den tidligere minister Lykke Friis oplever lav interesse for Femern-forbindelsen i Berlin. Til gengæld er hun optimist, når det handler om at blive klar på den tyske side.

Tyskerne har ikke synderligt meget fokus på Femern-forbindelsen.

Sådan lyder vurderingen fra den tidligere danske minister, rektor og tysklandskender, Lykke Friis.

- Det er meget vigtigt ikke at tro, at tyskerne står og jubler, for det gør de ikke. Jeg har talt med flere, som først taler om problemerne med miljø og retssager, når man nævner denne forbindelse. Det er virkelig en udfordring for denne forbindelse, siger Lykke Friis.

Hun fungerede som ordstyrer på konference Fehmarnbelt Days, der løb af stablen mandag.

Her var en række lokale politikere og erhvervsfolk samlet med udsigt til byggepladsen i Rødbyhavn for at diskutere, hvordan man får mest muligt ud af milliardinvesteringerne, der både på dansk og tysk side løber op i mindst 100 mia. kr.

Ikke forberedt

Lykke Friis peger på, at tunnelen skal være bygget og klar, før projektet for alvor bliver konkret for mange tyskere. Det indebærer så et indbygget paradoks, noterede hun med et smil.

- Det betyder jo så bare, at man ikke rigtigt er forberedt, når tunnelen åbner, lød det fra hende i en pause mellem sessionerne.

Den komplicerede og langstrakte godkendelsesproces, som har kostet forbindelsen 11 år, er en del af den tyske kultur, mener hun. Det kan ikke bare speedes op.

- Omvendt er tyskerne også sådan, at jo tættere på åbningen man kommer, og udsigten til at at stå i en pinlig situation ved ikke at være klar, stiger, så øger de tempoet. Det er jeg relativt optimistisk omkring, siger hun.

Endelig er kritikken og klagerne langt hed af vejen berettiget, mener hun:

- Noget af den kritik og de høringer, som har været, er jo også forståelige. Det handler både om biodiversitet og at erkende, at det er legitime problemer, som mange borgere står med, når der pludselig drøner godstog forbi deres hjem. Det må man håndtere, siger Lykke Friis.

Vil være klar

Selv om mange klager er overstået i det tyske retssystem, kan nye dukke op i forbindelse med opgraderingen af den tyske jernbane fra øen Femern til Lübeck.

Generelt er Lykke Friis dog optimist, når det kommer til, om DB Netz bliver klar med opgraderingen, når tunnelen åbner.

- Det tror jeg. Men det kan godt være, der ikke lige er ryddet op ovre på den anden side, siger hun med et stort smil.

Selv om det kan lyde kynisk, kan invasionen af Ukraine i alt sin gru, skubbe på en positiv udvikling for regionen og for Femern-forbindelsen, mener Lykke Friis.

Et synspunkt, som også den tidligere svenske statsminister Fredrik Reinfeldt, argumenterede for som keynote på konferencen.

- På en eller anden måde betyder krigen, at det bliver vigtigere med de regioner, vi lever i, fordi vi kommer til at handle mindre med f.eks. russerne fremover, mener hun.

Artiklen er en del af temaet Femern.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.88