23948sdkhjf

Efter aftale: Nu bliver Lynetteholm den store politiske kampplads

Enhedslisten spillet sig så meget op i en krog, at de efterhånden kun har den kunstige halvø at markere sig på, forudser professor

- Man vinder kun en valgkamp ved at etablere politiske forskelle. Og for Enhedslisten i Københavns Kommune er der kun én forskel tilbage: Lynetteholm.

Så kontant lyder det fra professor i statskundskab fra Lunds Universitet, danske Robert Klemmensen.

Vurderingen kommer efter, at overborgmester i København Sophie Hæstorp (S) tirsdag kunne offentliggøre en budgetaftale for både 2024 og 2025 - flere måneder før de egentlige budgetforhandlinger. Enhedslisten og Alternativet er som de eneste partier ikke en del af budgetaftalen.

EL lægger pres på overborgmesteren: Kræver endnu en undersøgelse af propeffekt

- Der er helt sikkert noget payback fra sidste år, siger Robert Klemmensen om den toårige budgetaftale med henvisning til budgettet for 2023, der blev indgået i september 2022 mellem Enhedslisten, Alternativet og de blå partier på Københavns Rådhus. En aftale, der blev kaldt historisk, og som var et stort politisk nederlag for den socialdemokratiske overborgmester.

"Slem kattepine"

Men budgetaftalen fra 2022 samt aftalen fra i år, der for første gang er gældende i to år, kan vise sig at blive en slem kattepine for Enhedslisten, mener Robert Klemmensen.

- Med aftalen fra 2022 gik Enhedslisten med til at give københavnerne skattelettelser, og med den toårige aftale, der netop er blevet præsenteret udenom partiet, skal der først forhandles økonomi igen i Københavns Kommune i et valgår, siger han og tilføjer, at "nu må vi se, om aftalen holder to år ud".

Det forlyder, at en af hovedårsagerne til aftalens toårige tidshorisont er, at partierne er enige om, at de næste mange års byudvikling af København skal ske med udgangspunkt i Lynetteholm, som Enhedslisten - sammen med Alternativet og Nye Borgerlige - er imod.

Den modstand, vurderer Robert Klemmensen, at Enhedslisten nu er nødsaget til at skrue endnu mere op for frem mod kommunalvalget i 2025, hvor partiet skal forsøge at leve op til rekordvalget i 2021, hvor partiet blev det største i Københavns Kommune med 24,6 pct. af stemmerne.

- Nu er man i Enhedslisten sikkert klogere end mig, men hvis man er enig med blå blok om det økonomiske i landets største kommune, hvor skal slaget så stå? Der er kun Lynetteholm tilbage, hvor partiet kan adskille sig, siger Robert Klemmensen.

Nu kan alle blande sig i debatten: Hvad skal der være på kommende halvø?

Derfor forventer professoren, at vi frem mod kommunalvalget vil se Enhedslisten intensivere modstanden mod projektet.

- Med afsæt i Lynetteholm bliver klima og boliger de helt store emner for Enhedslisten de kommende år - herunder hvis ikke vi skal skævvride boligmarkedet endnu mere, som det ses i andre europæiske hovedstæder, hvor skal de planlagte boliger på Lynetteholm så bygges, spår professoren.

Enhedslistens modstand mod anlæggelsen af den kunstige ø mellem Nordhavn og Refshaleøen, hvor målet er at skabe boliger til op mod 35.000 mennesker og lige så mange arbejdspladser, handler primært om den økonomiske ramme, hvor grundsalget skal skabe det økonomiske fundament for projektet, hvilket - ifølge partiet - vil skabe enormt dyre boliger, samt de miljømæssige konsekvenser for projektet. 

Artiklen er en del af temaet Lynetteholm.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125