23948sdkhjf

Femern: Vi følger tidsplanen

Der er fremdrift på tværs af hovedaktiviteterne, og arbejdet følger den samlede tidsplan for projektet frem mod åbning af tunnelen i 2029. Men par usikkerheder lurer, viser regnskab

Der er godt nyt for de, som ser frem til, at Femern-forbindelsen åbner.

For der er fremdrift på tværs af hovedaktiviteterne, og arbejdet følger den samlede tidsplan for projektet frem mod åbning af tunnelen i 2029, lyder budskabet i delårsrapporten fra Femern A/S, der blev offentliggjort tirsdag.

Det meste af megaprojektet går dermed frem, som det skal, oplyser Femern, men enkelte steder har der været sten på vejen. Eller rettere havbunden og i Tyskland.

Tillæg til kontrakten

I løbet af 2022 har FBC fortsat arbejdet med at udgrave den 18 kilometer lange tunnelrende, men der er man stødt på problemer, hvilket også påvirkede Femern A/S CO2-regnskab. Dette har betydet ekstra aftaler med konsortiet.

”Som følge af et efterslæb i gravearbejdet oparbejdet i 2022 blandt andet på grund af vilkår i den tyske myndighedsgodkendelse, har Femern A/S indgået tillægsaftaler med entreprenørkonsortiet med henblik på at sikre den nødvendige fremdrift,” lyder det i regnskabet.

Graveskibene har ved udgangen af 2022 udgravet ca. 75 pct. af den samlede tunnelrende, der ventes fuldt udgravet først i 2024. Dermed kan FLC kan opstarte de efterfølgende aktiviteter i forbindelse med nedsænkning af tunnelementer, oplyser Femern A/S.

Inflation og prispres

Der er også en vis usikkerhed at spore i forhold til stigende priser på materialer og energi, hedder det. Dette er især knytte til inflationen, hvor både inflation og prispres påvirker størrelsen af årets investeringer som følge af prisudviklingen på råvarer i særdeleshed på stål og energi, men også generelt.

Afhængigt af udviklingen, kan dette påvirke prisskiltet for projektet, lyder det. Som tidligere omtalt har Femern senest opdateret til nutidspriser i 2021, og man har angiveligt ikke ønsker om at opdatere igen.

"En midlertidig stigning i inflationsniveauet vil på nuværende tidspunkt ikke påvirke økonomien i de planlagte investeringer. En eventuel mere permanent forøgelse i prisniveauet vil forventeligt blive afspejlet i både anlægsomkostninger og brugerbetaling af infrastrukturen," skriver selskabet.

Femern A/S fik i 2022 et overskud på knap 12 mia. kr., og efter skat et overskud på godt 9 mia. kr. Samlet set er der afholdt omkostninger 6,3 mia. kr.

Artiklen er en del af temaet Femern.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125