23948sdkhjf

Nye tal: I ét hjørne af byggebranchen råber 7 ud ud af 10 på arbejdskraft

Ordrebøgerne bugner, men akut mangel på medarbejdere sætter en kæp i hjulet hos anlægsbranchen

For få år siden tørstede store dele af anlægsbranchens virksomheder efter nye opgaver i bøgerne. Nu er situationen mere eller mindre vendt 180 grader.

Ordrerne er på vej ind igen. Det er de nye medarbejdere, som skal udføre opgaverne, bare slet ikke.

I denne måned melder hele 70 pct. af anlægsbranchens virksomheder om, at de mangler arbejdskraft i en grad, så det udfordrer forretningen. Det viser de nyeste tal for maj fra Danmarks Statistiks konjunkturbarometer. 

En enkelt måneds tal skal man normalt tage med et gran salt, men anlægsbranchen har nu i fire ud af fem måneder i 2023 meldt om mangel på arme og ben i højere grad end alle andre underbrancher i byggeriet.

.

At der er blevet rift om arbejdskraften mærker man i den grad hos Skive Anlæg & Entreprenør, som udfører anlægs-, kloak- og jordarbejde. "Rigeligt at lave" og ikke mindst et boom i fjernvarmeopgaver har givet behov for langt flere hænder.

- Vi har ansat femten bare i år. Men vi kunne godt tage ti mand mere, siger adm. direktør Michael Nielsen, der har ansvar for omkring 60 medarbejdere. 

Det går slet og ret ud over en potentiel vækst, lyder det.

- Der er mange gode, spændende projekter. Og det er jo frustrerende, men vi må sige nej til rigtig meget af det. Vores kalender er booket ind til sommerferien næste år, og vi kunne godt tænke os at tage mere ind. Det kan vi bare af gode grunde ikke, fordi der ikke er nok folk derude, siger han.

Men er det ikke også et luksusproblem, at I har masser at lave og opgaver at vælge imellem?

- Jo. Det kan man jo godt sige. Der går bare ikke en masse dygtige, ledige folk rundt. Sådan er det. Men på længere sigt er problemet jo, hvis vi fortsat ikke får udlært nok ind i faget, siger direktøren.

Steget i nicheområder

I DI byggeris Kabel og Ledningssektion lyder også et ekko af, at der er "stor knaphed" på medarbejderne. Sektionens medlemmer spænder over både små, mellemstore og de helt store anlægsentreprenører.

- Èn årsag er jo, at aktiviteten lige nu er høj og er steget ret meget inden for nogle nicheområder, hvor der ikke har været samme aktivitet før og derfor ikke har været det samme antal medarbejdere beskæftiget, siger formand Frank Schou Kruse, der også er adm. direktør i anlægsentreprenørfirmaet Nordkysten A/S.

Det er ikke mindst inden for elforsyning, fjernvarme og aflukning af gamle gasledninger, at der nu sendes store mængder opgaver ud til branchen, fortæller han. Dertil kommer, at den stort anlagte infrastrukturplan til 160 mia. kr. fra 2021, også begynder at kaste af projekter af sig.

At man må sige nej til opgaver er ikke nyt. Men tendensen "klart" forstærket nu med den stigende aktivitet, siger formanden - men det er langt fra kun negativt, mener han.

- Det er klart, det kan hæmme vækst hos nogle. Men det er heller ikke kun et problem. Det giver også en mulighed for at vælge, hvem man har lyst til at arbejde for, og hvem der har de bedste udbudsformer. Så der er nogle positive effekter ved det. Det giver en mulighed for at vælge det, der er attraktivt, hvor man måske tidligere ikke har haft den luksus.

Dyk i 2020

Flere andre faktorer spiller ind på den nuværende situation i Anlægsbranchen. Licitationen har flere gange beskrevet, hvordan relativt få uddannes til faget, noget anlægsbranchen har påpeget i flere år. 

Desuden mandede en del anlægsselskaber ned efter 2018, da der kom et dyk i anlægsopgaverne fra de store statslige bygherrer. Alene fra 2019 til 2020 forsvandt en femtedel af jobbene i branchen. Både virksomheder og medarbejdere søgte til andre grene af byggeriet. Nogle helt ud af bygge- og anlægsbranchen.

- Så vi er jo alle spændte på, om de medarbejdere fastholdes, hvor de er, eller om flere vil vende tilbage til anlægsfaget, nu hvor aktiviteten er stigende her. Selv hvis en væsentlig del komme tilbage, tager det nok tid, siger Frank Schou Kruse.

.

Tager rundt på folkeskoler

Hos Skive Anlæg & Entreprenør skuer man netop mod andre fag i bygge- og anlægsbranchen for at finde nok hænder. Men det kommer med bagsiden, at folk skal oplæres, og det tager tid, siger direktøren.

Selskabet tager samtidig rundt hos folkeskoler for gøre reklame for anlægsfaget. For det er især her på den længere bane, at skoen trykker, lyder det.

- Hvis vi ikke får udlært nok, så bliver det et kæmpe problem. Det gør det, siger Michael Nielsen. 

På sigt bliver det ikke bare et problem for firmaerne, men også for de bygherrer, der vil have udført opgaverne, hvis ikke der flere kommer til i faget, mener han. 

Et mindre lyspunkt i den forbindelse kom dog tidligere i år. Ganske vist har der på det seneste ikke været stor rift om anlægsuddannelser. Men i februar viste nye lærlingetal, at antallet, der landede en læreplads i 2022, var det højeste i lang tid.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172