23948sdkhjf

Nedtur i nybyggeri kapper toppen af Rockwools omsætning

Omsætningen falder 7 pct. hos isoleringskæmpen Rockwool i første kvartal. Tilbagegangen er størst i Rusland og Polen

Stigende renter, høj inflation og eksploderende byggeomkostninger har givet nybyggeriet en blodtud på de fleste vestlige markeder. 

Og det er noget, som angiveligt kan mærkes i den verdensomspændende isoleringsgigant Rockwool med hovedsæde i Hedehusene i Roskilde.

Omsætning dykker nemlig i første kvartal med 7 pct. - eller knap 450 mio. kr. i forhold til første kvartal 2022.

Det er især kunders manglende appetit på bolig- og erhvervsbyggeri, der har savet toppen af salget, lyder det i selskabets dugfriske kvartalsrapport.

- Som forventet fortsatte den negative trend, vi oplevede i slutningen af sidste år, ind i første kvartal med lav byggeaktivitet - bredt i boligsektoren og mere selektivt og mere selektivt i erhvervsområdet, siger Rockwool koncernchef Jens Birgersson i en kommentar.

Markant Rusland-dyk

Salgsnedgangen har været værst i Østeuropa. 

Her går Rockwool 27 pct. tilbage i lokale valutaer, og det er ikke mindst drevet af af dårligere salg i Polen og Rusland, oplyser selskabet. Området tegner sig for 16 pct. af Rockwools samlede omsætning.

I langt det største marked, Vesteuropa, lød tilbagegangen på 6 pct. Omvendt er salget steget i Nordamerika og Asien. Også få europæiske markeder som Frankrig, Spanien og Storbritannien har set fremgang.

Opjusterer forventninger

Mens omsætningen faldker, holder indtjeningen sig på samme niveau - med en lille pil opad. Rockwools overskudsgrad er endt på 12 pct. mod 11 samme periode sidste år.

- Vi har tilpasset vores produktionskapacitet til at imødekomme skiftende markedskrav. Vi ser fortsat en vis grad af ustabilitet og uforudsigelighed i markedet, og det er vigtigt for os at sikre markedsandele, siger topchefen.

Licitationen beskrev sidste år, hvordan Rockwool reducerede kapacitet på sine fabrikker rundt om i verden. Det betød, at omkring 500 jobs ud af en samlet medarbejderstab på mere end 12.000 - heraf cirka 800 i Danmark - blev nedlagt.

Rockwool har fastholdt sine forventninger fra februar om et fald i omsætningen på 10 pct. for hele 2023. 

Til gengæld opjusteres forventninger til indtjeningen. Overskudsgraden ventes at nå 10 pct., mod tidligere forventninger på 8-10 pct.

Rockwool A/S
Regnskabsår 2023 K1 2022 K1
Mio. euro
Nettoomsætning 6.447 6.873
Resultat af primær drift 722 757
Resultat før skat 786 613
Årets resultat 582 466
Egenkapital 19.486 18.261
Antal ansatte 12.033 12.246
Kilde: datacvr.virk.dk

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125