23948sdkhjf

Duo skal skabe laboratorie: - Minder om månelandingsprogrammet

Temperaturer som i det ydre rum er ét af kravene til det højteknologisk laboratorie i København, som skal sende forskning ind i ny guldalder

Rambøll samt Rørbæk og Møller Arkitekter har fået til opgave at skabe et højteknologisk laboratorie, Quantum Lab, som ifølge en pressemeddelelse 'kan bane vejen for en ny forskningsmæssig guldalder'.

Lokalerne skal danne en fysisk ramme, når forskerne på Niels Bohr Instituttet ved Københavns Universitet skal skabe det, som betegnes som verdens første fuldt funktionelle kvantecomputer. 

I arbejdet spiller laboratoriernes udformning, temperatur og stabilitet en altafgørende rolle. For eksempel skal kvantebits holdes iskolde med temperaturer som i det ydre rum - ellers regner de forkert.

Rambøll er valgt som totalrådgiver på projektet.

– Udfordringen i projektet er at skabe de avancerede og krævende faciliteter til næste ”spring” indenfor kvantemekanikken, siger Lars Hedegaard Jepsen, leder af afdelingen HVAC og Energi i Rambølls byggeridivision, i pressemeddelelsen.

Også hos Rørbæk og Møller Arkitekter ser man frem til det unikke projekt.

– Det at bygge komplekse højteknologiske laboratorier er et kerneområde, hvor vi insisterer på at være blandt de bedste. Derfor er vi meget ambitiøse omkring opgaven, og vil glæder os ubeskriveligt til at begynde arbejdet, udtaler Nicolai Overgaard, partner, adm. direktør og arkitekt hos Rørbæk og Møller Arkitekter.

Månelanding

Forskningsfaciliteterne etableres dels på Københavns Universitets Niels Bohr Institut og dels på Biologisk Institut.

– Udfordringen i at udvikle en brugbar kvantecomputer minder på nogle måder om udfordringen i månelandingsprogrammet i 60’erne, siger professor Peter Krogstrup fra Niels Bohr Instituttet, Københavns Universitet.

– Det er en videnskabelig og ingeniørmæssig udfordring på mange niveauer og områder. En del af udfordringen ligger også i at bygge laboratorier der kan understøtte forskning og udviklingen af hardwaren hvilket indebærer krav til laboratoriernes rum, temperatur og stabilitet som spiller en afgørende rolle, uddyber professoren.

Novo Nordisk Fonden har bevilget godt 1,5 mia. kr. til initiativet, der etableres på Niels Bohr Instituttet. 

Med ’Novo Nordisk Foundation Quantum Computing Programme’ er der tale om en kvantesatsninger, der skal bringe Danmark i førerposition i det globale kapløb om at skabe verdens første fuldt funktionelle kvantecomputer, hedder ambitionen.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.348