23948sdkhjf

Huscompagniet forventer fremgang efter første kvartal

Aktiviteten er dog fortsat under et historisk gennemsnit, lyder det fra direktøren, der forventer et lavt niveau mindst året ud

Usikkerheden på det danske boligmarked er mindre end tidligere, og hr. og fru Danmark er igen begyndt at kontakte landets husbyggere. Sådan lyder meldingen fra typehuskæmpen Huscompagniet.

Derfor løfter den børsnoterede virksomhed nu forventningerne til hele året en smule. 

Opjusteringen kommer sammen med nyt om regnskabet for første kvartal 2023. Her optræder den spirende optimisme dog endnu ikke.

Med en omsætning på 656 mio. kr. i årets tre første måneder leverer Huscompagniet tal i tråd med virksomhedens tidligere udmeldte forventninger til året. Det samme gør sig gældende for EBITDA før særlige poster. Her lander tallet på 42 mio. kr., fremgår det af børsmeddelelsen fra den store husbygger.

Dermed omsætter Huscompagniet for cirka halvdelen af, hvad tilfældet var samme periode sidste år. Det skyldes ikke mindst, at typehusbranchen i særligt efteråret oplevede et dødt marked, hvor der var utrolig langt mellem underskrifterne på købsaftalerne.

Som Martin Ravn-Nielsen tidligere har fortalt Licitationen - Byggeriets Dagblad, var markedet sidste år "værre end under finanskrisen i 00'erne".

- Vores resultat for første kvartal afspejler den markante nedgang i markedet, som vi oplevede i 2022 som en reaktion på en ekstraordinær og uforudsigelig tid med lav forbrugertillid, højere renter og høj inflation, lyder ordene fra Group CEO Martin Ravn-Nielsen i en kommentar til de seneste tal.

Med situationen in mente erklærer topchefen sig derfor tilfreds med det finansielle resultat, lyder det.

Fortsætter under niveau

Huscompagniet har i årets første tre måneder solgt 226 huse over hele landet. For hele 2023 forventer firmaet, at tallet ender et sted mellem 950 og 1.100 huse.

Det er også noget mindre end tidligere år. Fx solgte Huscompagniet i første halvår 2021 hele 1.347 huse.

De gyldne tider er imidlertid ovre, og derfor hæfter topchefen sig ved, at der trods alt er lys i mørket.

- I årets første tre måneder er aktiviteten på boligmarked forbedret, hvilket har en positiv effekt på vores forretning. Derfor er jeg meget glad for, at vi i starten af 2023 igen oplever en stigning i efterspørgslen efter nybyggeri og salg efter nogle hårde kvartaler med hidtil uset lav markedsaktivitet, siger Martin Ravn-Nielsen.

- Aktiviteten ligger dog stadig under et historisk gennemsnit, og det forventer vi vil være tilfældet året ud som minimum, påpeger han samtidig.

Opjustering og præcisering

Udviklingen får husbyggeren til at give forventningerne til 2023 et nøk op.

Omsætningen ventes nu at lande i spændet 2,25–2,5 mia. kr. mod tidligere 2,2–2,5 mia. kr. Isoleret for rækkehus-segmentet ventes omsætningen ligesom ved seneste udmelding at udgøre 350-400 mio. kr. 

For EBITDA før særlige poster løfter man også overliggeren, så det nu ventes i niveau 100-130 mio. kr. mod tidligere 75-125 mio. kr. Forklaringen lyder, at det hænger sammen med reduceret markedsusikkerhed.

EBIT er nu sat til forventet 50-75 mio. kr., hvor det tidligere spænd var 25-75 mio. kr. Justeringen i EBIT guidance omfatter en effekt i særlige poster på 5-10 mio. kr. fra reorganisering i firmaet.

Opjusteringerne er afhængige af, at der ikke opstår alvorlige forstyrrelser i forsyningskæderne, markante stigninger i råvarepriser, samt at markedet langsomt går frem i løbet af 2023, understreges det.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125