23948sdkhjf

Medie: Uvildig undersøgelse af propeffekt fik udpeget retning på forhånd

Ifølge fagbladet Ingeniøren var flere ting udstukket på forhånd, da Deltares blev hyret til at granske DHI's rapport om Lynetteholms effekt på vandstrømningen

Rådgiverne var valgt på forhånd, og der var peget en retning for, hvordan de ønskede konklusioner skulle lyde, da man skulle have en uvildig granskning af Lynetteholms effekt på vandstrømningen.

Det fremgår af en aktindsigt, som Ingeniøren har fået, skriver fagbladet

I forbindelse med den uvildige vurdering af Dansk Hydraulisk Instituts beregninger for Lynetteholms effekt på vandstrømningen i Øresund, havde bygherren By & Havn, ifølge Ingeniøren, allerede udpeget og været i kontakt med hollandske Deltares som rådgiver.

Desuden advarede Trafikstyrelsen i et notat, ifølge Ingeniøren, By & Havn om at bruge for ledende formuleringer i opgaveformuleringen.

Rig mulighed for indvendinger

Trafikstyrelsen svarer på kritikken, at man er tilfreds med granskningen, og By & Havn afviser at have udpeget en rådgiver på forhånd.

- Vi har ikke lagt os fast på valg af rådgivere på forhånd. Der har været en åben drøftelse med Trafikstyrelsen og svenskerne. DHI har i den proces peget på Deltares på baggrund af en faglig vurdering. Det har der været opbakning til fra svenskerne og fra Trafikstyrelsen. Hvis der havde været indvendinger til valget eller de faglige begrundelser, så har der været rig mulighed for at diskutere eller træffe et andet valg, skriver havnebygmester og anlægschef hos By & Havn, Hans Vasehus i et svar til Ingeniøren.

Lynetteholms effekt på saltstrømningen i Øresund har løbende været genstand for meget debat. Blandt andet har en politisk nedsat ekspertgruppe skrevet i deres anbefalinger til den nye miljøkonsekvensrapport, at man bør genoverveje størrelsen på Lynetteholm. De anbefalinger kom til offentlighedens kendskab i starten af 2023, og siden har flere uafhængige eksperter kritiseret beregningerne af effekten og advaret om påvirkningen på fiskebestanden, hvis saltstrømningen blokeres. 

Dansk Hydraulisk Institut fastholder, at deres beregninger holder stik og at de desuden er godkendt af tredjepart, altså hollandske Deltares.

Artiklen er en del af temaet Lynetteholm.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141