23948sdkhjf

Støj fra skibe belaster marsvin i Femern Bælt

De mange skibe, der blandt andet arbejder på Femern-forbindelsen støjer. Det skader de truede marsvin i bæltet

Den store aktivitet i Femern Bælt, hvor adskillige skibe blandt andet arbejder på tunneludgravningen, belaster marsvin i regionen.

Det oplyser den tyske tv-station, NDR, der har været ombord på et skib, hvor eksperter og miljøfolk overvåger lydniveauet med hydrofoner.

Marsvin bruger som andre hvaler ekkolokalisering til kommunikation og er meget lydfølsomme. Hvalerne udsender højfrekvente og stærke lydbølger i en stråle, hvorefter ekkoet fra f.eks. fødeemner bliver kastet tilbage. Marsvinet opfanger de reflekterede lydbølger og kan på denne måde bestemmer hvalen afstanden og retningen til byttet, oplyser Miljøstyrelsen.

Dyrene påvirkes især af graven og banken fra skibe, der blandt andet roder i havbunden, og gennem halvandet år har dyrene været under stress, lyder det fra en tysk ekspert.

- Marsvin bruger ekkolokalisering til at søge føde, kommunikere og socialisere. De bruger disse lyse hele tiden og det bliver svært, når der er for meget larm, siger Julika Woss, ekspert i miljøvidenskab ved Biosconsult SH til NDR.

Eksperter måler og analyserer derfor hver uge støjniveauet for at beskytte hvalerne i arbejdet, der forventes af fortsætte nogle år endnu blandt andet med nedsænkning af tunnelelementer.

Femern A/S oplyser til NDR, at man løbende holder øje med skibene, og hvorvidt flere kan arbejde på samme tid, eller om et skib eventuelt må vente i havnen til andre skibe er færdige.

Arbejdet med tunneludgravningen er ca. 75 pct færdigt. Det udføres af de to hollandske offshore entreprenører Van Oord og Boskalis i konsortiet FBC.

Artiklen er en del af temaet Femern.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.13