23948sdkhjf

Tunge spillere vil erstatte nyopgravet sand og sten med stoffer fra nedrivningsbeton

Målet er et lukket kredsløb, hvor 100 pct. af nedrivningsbetonen bliver genanvendt igen og igen

Aalborg Portland, Unicon, Norrecco, FLSmidth, MIS Recycling og Pelcon Material & Testing. De seks vægtige aktører har det til fælles, at de vil knække koden til at etablere et bæredygtigt forbrug af råstoffer i ny beton og cement.

Deres fælles vej går mod udvikling af teknologi til at erstatte nyopgravet sten og sand i beton med sekundære råstoffer fra nedrivningsbeton. Det skal ske ved at adskille og oparbejde 100 pct. af råstofferne i den beton, der i dag bliver til affald ved nedrivnings- og renoveringsprojekter.

– Byggeaffald bør behandles som en ressource til fremtidens byggeri og infrastruktur. Kunsten er derfor at udvinde sten, sand og cement fra kvalitetsbeton som fraktioner, der kan genbruges igen og igen i et lukket, cirkulært forløb, hvor de ikke ender deres livscyklus som vejmaterialer før tid, siger Jette Bjerre Hansen, udviklings- og bæredygtighedschef hos Norrecco, der blandt andet behandler bygge- og anlægsaffald, i en pressemeddelelse om samarbejdet.

Med de knusemetoder og processer, der er tilgængelige i dag, er det kun den grove stenfraktion fra nedrivningsbeton, der bliver genanvendt i ny beton, og det er stadig i begrænset omfang. Størstedelen af stenfraktionen og de mindre partikler af sand og cement på 0-4 mm bliver downcyclet, altså brugt som eksempelvis fyldmaterialer og bærelag under asfalt.

Finfraktionen udgør 40-50 pct. af al nedrivningsbeton og har – hvis kvaliteten af sand og cement kan bevares – ligesom stenfraktionen potentiale til at blive genanvendt som råmateriale af høj kvalitet i ny beton eller cement.

Ifølge parterne bag projektet er der blandt andet brug for teknologier til en mere nænsom knusemetode og til at adskille nedrevet beton i sten, sand og cement. Projektets seks partnere vil desuden udvikle og afprøve de teknologiske muligheder for at forædle cementfraktionen, så den kan genanvendes i ny cementproduktion med reducerede CO2-emissioner til følge.

– Derfor har vi sammensat et partnerskab, der både rummer producenter af cement og beton, affaldsbehandlere, leverandører af udstyr og eksperter i betonanalyser og -test, forklarer Bodil Recke, Head of Green Innovation hos FLSmidth.

Internationalt potentiale

Der er et betydeligt klima- og ressourcemæssigt potentiale i at finde nye løsninger til genanvendelse af nedrivningsbeton til cirkulær produktion i et det vil sige et lukket kredsløb, hvor 100 pct. af nedrivningsbetonen bliver genanvendt igen og igen til produktion af ny beton i stedet for at blive downcyclet.

Herhjemme skal de sekundære råstoffer fra oparbejdningsprocesserne kunne anvendes i de veletablerede produktioner af både cement og beton hos virksomheder som Aalborg Portland og Unicon.

Men der er ifølge Bodil Recke også et stort internationalt potentiale for projektets teknologi og metoder.

– Som udstyrsleverandør til cementindustrien på globalt plan er det nærliggende for os at kunne tilbyde løsninger til at reducere både klima- og ressourcebelastningen. Vi har også styrken til at kunne få projektets teknologiske løsninger ud på et internationalt marked, siger hun.

Region Hovedstaden er sparringspartner i projektet og har bidraget med nedrivningsbeton fra Bispebjerg hospital til projektet sammen med nedrivningsvirksomheden P. Olesen.

Projektet løber over en 3-årig periode, og er støttet af MUDP - Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram under Miljøministeriet.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen (1)
Tip redaktionen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Anderledes byggefirma er ude med vækstregnskab
Prisstigninger har fået elementfabrik til at handle
Solbeskinnet byggestart på supersygehus’ kølecentral
Konkursramt byggefirma får kæmpeerstatning
Maskinerne ruller ind og gør plads til nye boliger i Farum
Voldgift: Spansk hovedentreprenør tager bladet fra munden i letbanestrid
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141