23948sdkhjf

Tegnestuer mærker presset: - Kravene bliver stadig større

Arkitektkonkurrencer er så dyre at deltage i, at de oftest ender som en større udgift end gevinst

Forbedringerne lader vente på sig. Det er den fornemmelse, som man sidder tilbage med på tegnestuerne, når det handler om for høje detaljeringskrav og transaktionsomkostninger - og arbejdet på at få dem sat ned.

Licitationen - Byggeriets Dagblad kunne i går fortælle, at brancheorganisationen Danske Arkitektvirksomheder med den nye direktør Lars Storr-Hansen i spidsen nu vil sætte hårdt ind på at løse udfordringen, der i stigende grad koster tid og penge hos medlemmerne.

Flemming Frost er stiftende partner og arkitekt hos Juul/Frost Arkitekter, og han venter stadig på, at den rette løsning ser dagens lys på et problem, som bare vokser:

- Det er ikke noget nyt, for det er en diskussion, som har stået på længe, men kravene for deltagelse i konkurrencerne bliver stadig større, siger Flemming Frost.

Arkitektkonkurrencerne kan hurtigt blive en større udgift end gevinst. Projektdirektør og partner hos Dorte Mandrup, Lise Gandrup Jørgensen, forklarer, at hver gang virksomheden deltager i en konkurrence, er det en stor investering.

Eksemplet er enkelt. Hvis en tegnstue i gennemsnit har en negativ indtægt på eksempelvis 400.000 kr. per konkurrence, og deltager i syv konkurrencer om året, så skal den tjene mere end tre millioner ind gennem andre projekter.

- Jeg synes, det er svært at forstå, hvorfor bygherrerådgiver eller dem, der afholder konkurrencen, ikke justerer honoraret i forhold til ydelserne, siger Lise Gandrup Jørgensen.

Hos arkitektvirksomheden Dorte Mandrup deltager man i mellem fem til ti konkurrencer om året. Og i de seneste år har tegnestuen også oplevet, at de skal levere på højere krav i udbud og konkurrencer:

- De ydelser, vi skal levere for at svare på konkurrenceopdraget, er mange, forskelligartede og ofte meget specialiserede, og flere af dem synes ikke nødvendige for at kunne træffe en kvalificeret beslutning om, hvilket projekt, man vurderer som bedst, siger Lise Gandrup Jørgensen.

Løsningen skal findes

Man har længe arbejdet med problematikken. Men en ordentlig løsning lader vente på sig, som tilgode ser alle parter.

Ifølge Flemming Frost handler det om at finde relevansen. For ressourcerne og økonomien bliver allerede sat under pres, inden konkurrencerne er begyndt:

- Der bliver lavet så meget arbejde, som bliver overflødigt, og derfor burde det være logisk for alle, at vi skal gentænke, hvilket materiale der egentligt er relevant i prækvalifikationerne, men vi skal også overveje, hvor dybt de udvalgte skal ned i materien af projektet, siger arkitekten.

Lise Gandrup fra Dorte Mandrup Arkitekter mener også, at arkitektkonkurrencens formål bør være at frembringe det gode koncept, arkitektonisk kvalitet og stærke bæredygtige visioner.

Derfor stiller hun også flere spørgsmålstegn ved, hvorfor der ikke er mere klarhed i den proces, som tegnestuerne skal igennem:

- Kunne man forestille sig, at inden konkurrencen udskrives, skal der laves en fyldestgørende ydelsesbeskrivelse, der i højere grad kan være med til at prissætte konkurrencens omfang og krav, siger Lise Gandrup Jørgensen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093