23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Fra ler til murværk – kom med bag kulisserne i vores produktion af blødstrøgne mursten

Under vores samtaler med arkitekter og entreprenører taler vi altid om tegl som materiale. Vi drøfter alt fra materialets lange levetid til de endeløse visuelle udtryk, det kan skabe. Men noget, vi ikke altid får mulighed for at vise, er, hvad der sker, før en teglsten bliver til netop en mursten. Derfor vil vi gerne tage dig med bag kulisserne, så du kan lære et af de ældste håndværk at kende – og opdage, hvordan almindeligt ler kan omdannes til noget helt andet.

Tegl er et af de ældste byggematerialer i verden. Da det først begyndte at blive fremstillet, blev det brugt til at bygge hvælvinger og lave funktionelle konstruktioner. I dag er mulighederne med mursten uendelige – men hvordan gør vi egentlig murstenene klar til levering?

Det vil vi gennemgå nu – så følg med os gennem vores produktionsproces, og lær et af vores ældste håndværk at kende.

Udvinding med omtanke og omhyggelig forberedelse
Det første, der sker, er, at leret udvindes. Både rødt og blåt ler udvindes og omdannes til røde og gule mursten. Da vi som materialeproducent er afhængig af at bruge naturens råstoffer i produktionen, er det vigtigt at minimere påvirkningen af de områder, hvor leret udvindes, og sikre et balanceret økosystem efterfølgende. 

Vi udvinder leret så tæt på teglværket som muligt. Og netop sikring af biodiversiteten ved hjælp ag reetablering af de naturområder, der har været anvendt til ressourceudvinding, er et af vores vigtige initiativer i vores bæredygtighedsplan.

Når leret er udvundet, forberedes det for at sikre, at den færdige mursten får den rigtige grundfarve og egenskaber. Der kan tilføres sand og vand til leret samt nedknuste genanvendte mursten. Vi har en ”zero-waste”-produktion, hvor al spild genanvendes direkte i nye mursten. Vi har også nedbragt andelen af spildevand med omkring 70 procent siden 2003 ved at genbruge procesvand, og vi udleder ingen giftige kemikalier i produktionen.

Formgivning og tørring – vigtige trin i processen
Nu er leret klar til næste fase – formgivningen. Det forberedte bløde ler formes her til mursten. 

Det er også på dette tidspunkt, at vores blødstrøgne LESS-mursten får sine huller. Vi perforerer vores LESS-mursten og fjerner råmateriale fra den enkelte mursten for at reducere behovet for ikke-fornybare råstoffer. Takket være sine huller i liggefladen skal vi bruge 15 procent mindre råstof til fremstillingen af vores LESS-mursten sammenlignet med traditionelle mursten. Desuden anvendes kun grøn elektricitet fra vindkraft i produktionen.

Når formgivningen er færdig, skal de våde mursten tørre. Det tager 3 til 4 dage for murstenen at tørre i tørrekamrene, hvor temperatur og luftfugtighed kontrolleres omhyggeligt. Tørrekamrene bruger oversudsvarme fra ovnen.

Ved tørring af LESS-mursten sparer vi også energi, fordi der skal fjernes 15 procent mindre vand fra murstenene.

Brændingen gør hver mursten unik
Mange faktorer bidrager til at gøre hver mursten unik, og en sådan faktor er brændeprocessen. Det er også i denne fase, at leret bliver til mursten.

Det sker i en tunnelovn, hvor murstenene kører på ovnsvogne gennem forskellige brændingszoner. Temperaturen når op på ca. 1040 grader, og 100 procent af energiforbruget til brændingen kommer fra certificeret biogas. 

Dematerialiseringen af vores LESS-mursten giver også en energibesparelse ved brænding, da 15 procent mindre materiale skal brændes i ovnen.

– Brændingsprocessen giver hver mursten sit unikke udtryk, hvor temperatur, mængde af ilt og tid former dens farve, tekstur og form. Det er en kombination af naturlige kræfter, der skaber individuel skønhed i hver sten. Samtidig spiller brændingen en afgørende rolle for murstens styrke og holdbarhed. En mursten, der er dårligt brændt, kan være porøs og skør, mens en velbrændt mursten er tæt og holdbar – hvilket også har indflydelse på, hvordan den ser ud over tid, siger Rikke Ask, arkitekt og Head of Product Management for mursten og belægningstegl i egernsund wienerberger.

Egernsund Wienerberger A/S
Rørmosevej 85
3200 Helsinge
Frederiksberg Kommune
Danmark
CVR nummer: DK10502306

Kontaktperson

LH
Line Helmark
Marketingdirektør
line.helmark@egernsund.com

Send til en kollega

0.064