23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Træbyggeri: Fem råd til at undgå fugt

Det kan blive dyrt, hvis der kommer fugt i et træbyggeri. Uanset om der er tale om bolig- eller erhvervsprojekter er vandskader og skimmelsvamp en ubehagelig overraskelse, der forsinker og fordyrer samlede byggeri. Derfor er det afgørende at have en fugtstrategi på plads, når man bygger i træ.

- At spare på foranstaltninger mod fugt er lidt som at spille i lotteri. Man kan være heldig og undgå fugt, men der skal ikke mere end et enkelt skybrud eller en uges regn til, at det kan få store konsekvenser for ens byggeri, siger John Sørensen, der er produktionsleder hos CLT Denmark og har 25 års erfaring med træbyggeri. 

Træ er et organisk materiale, der suger fugt, derfor er det afgørende, at det er tilstrækkeligt tørt, inden det bliver ”lukket inde” i konstruktionerne. En tommelfingerregel siger, at træet skal have en fugtighed på under 16 procent for at man må bygge med det.  

- Vi leverer CLT-elementer, der er tørret på fabrikken, og de har en fugtighed på kun 12 procent +/- 2 procent. Det betyder, at de er klar til montering. Det er dog afgørende at tage sine forholdsregler, så træet ikke bliver tilført fugt under transport, opbevaring og montage, forklarer John Sørensen.

Hvordan undgår man fugt? 
Massivtræ kan godt tåle fugt i kortere perioder. Søjler og dæk i træ kan fx fint tåle vind og vejr i flere måneder, når blot man har den rette fugtstrategi på plads fra start. Strategien skal altid tilpasses det enkelte projekt, men de vigtigste, overordnede råd er:  

  1. Beskyt træelementer fx med en folie eller smøremembran. Det gælder både sider og endetræ.  
     
  2. Få træelementerne leveret ’just-in-time’, så de kan monteres med det samme fra lastbilen. Så bliver træet ikke udsat for mulig fugtpåvirkning på byggepladsen.   
     
  3. Hvis træelementerne alligevel skal opbevares i en periode på byggepladsen, skal de opklodses for at undgå opstigende fugt. Bygger man med limtræ, er der ofte tale om større leverancer af træ på én gang, som står på byggepladsen, og her er det meget vigtigt med opklodsning. 

  4. Tænk byggetakten igennem, så mindst muligt af byggeriet står åbent ad gangen. Ved etagebyggeri er det fordelagtigt at bygge en lille del af bygningen færdig i højden og få lukket taget hurtigst muligt. Herefter kan næste del af byggeriet fortsætte. En anden mulighed, som nogle bygherrer og entreprenører vælger, er at overdække byggepladsen helt.
     
  5. Skab en klar kommunikation til alle håndværkere på byggepladsen, så de ved, hvordan træet skal håndteres og hvad konsekvenserne er, hvis træet fx ligger ubeskyttet på en betonsokkel.


Hvilken årstid er bedst til træbyggeri?  
Både sommer- og vintervejr kan tilføre fugt til træ, så der er ikke nogen årstider, der er bedre end andre.  

- Det er egentligt de samme udfordringer og foranstaltninger, vi bruger sommer og vinter. Om sommeren kan det være et skybrud, der pludselig tilfører en masse fugt, og om vinteren kan frostvejr betyde, at vand i konstruktionen har været ”skjult”. Men der behøver ikke at komme nogle uventede overraskelser, man skal blot have sin fugtstrategi på plads, konkluderer John Sørensen.

CLT Denmark A/S
Meterbuen 3
2740 Skovlunde
Ballerup Kommune
Danmark
CVR nummer: DK40845577

Kontaktperson

PER THOMAS DAHL
Direktør
+45 6195 3354 ptd@clt-denmark.dk

Send til en kollega

0.067