23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Modulproducent står bag stor udvidelse af børnehus i Kolding Kommune

Børnehuset Ådalen, afdeling Valhalla, der er beliggende i Almind uden for Kolding, står foran en udvidelse på 600 kvadratmeter, der skal skabe plads til henholdsvis 22 og 24 nye børnehave- og vuggestuepladser. I Kolding Kommune forventer man nemlig en stigning på ni procent i antallet af 0-6-årige frem mod 2034, og det har skabt et behov for flere vuggestue- og børnehavepladser. Valget af totalentreprenør er faldet på den midtjyske modulproducent Concept Living, som kunne tilbyde et meget lavt CO2-aftryk på den nye tilbygning, hvilket var blandt kravene i udbudsprocessen.

Produktionen af de i alt 17 moduler er allerede i fuld gang på fabrikken i Engesvang, hvor Concept Living, sammen med sin søstervirksomhed ABC Pavilloner, holder til. De nye moduler betyder, at man kan fordoble størrelsen på Børnehuset Ådalen, afdeling Valhalla, i Kolding Kommune. I samarbejde med mejeriet, der er bygherrerådgiver på tilbygningen, har man skabt et projekt, hvor CO2-aftrykket ligger væsentligt lavere end de kommende nationale grænseværdier, og samtidig har tilbygningen et udtryk, der harmonerer med den eksisterende bygning.

- Concept Living har mange års erfaring med at bygge daginstitutioner, og vi er glade for at være blevet valgt som totalentreprenør på udvidelsen af Børnehuset Ådalen, afdeling Valhalla. Modulbyggeri i træ giver mange muligheder for at opnå en lav klimapåvirkning, og i samarbejde med mejeriet er vi kommet frem til løsninger, som har givet et CO2-aftryk, der ikke blot opfylder kriterierne i udbudsprocessen, men endda lever op til de forventede nationale grænseværdier i 2029, siger Nikolaj M. Grønbæch, tegnestueleder i Concept Living.

CO2-aftryk på kun 5,6 kg
I udbudsprocessen var der fastsat et CO2-kriterie på maksimum 8,0 kg, men med Concept Living og mejeriets løsning kan man levere et CO2-aftryk på kun 5,6 kg. Kriteriet fyldte 30 procent af de samlede tildelingskriterier, der desuden også omfattede omfang og produkter. Nikolaj M. Grønbæch fortsætter:

- En del af modulerne bliver bygget med færre bærende vægge, som er en af de store syndere i beregningen af den samlede klimapåvirkning. Men vi benytter også et såkaldt skruefundament i stedet for et traditionelt fundament i beton. Udover at spare tørretid og undgå en masse beton, så betyder det faktisk også, at både moduler samt fundament kan flyttes til en ny lokation, hvis behovet for vuggestuepladser skulle flytte sig til et nyt område af kommunen i fremtiden.

Modulbyggeri giver få forstyrrelser
Ifølge planen bliver de 17 moduler monteret ved Børnehuset Ådalen, afdeling Valhalla, i slutningen af juni. Her vil modulerne allerede være udstyret med tekøkkener samt den del af møblementet, som er fastgjort til vægge og gulv. De tidsbesparende løsninger, som modulbyggeri muliggør, har været vigtige, så man forstyrrer hverdagen mindst muligt hos de nuværende vuggestuebørn.

- Børnehuset skal stadig fungere for de nuværende børn, imens byggeriet er i gang. Derfor var det vigtigt med en samarbejdspartner, der kunne levere en løsning, som havde mindst mulig indvirkning på dagligdagen i børnehuset. Her er modulbyggeri en god løsning, fordi modulerne bygges i produktionshaller og senere fragtes til byggepladsen. Dermed minimeres perioden med store maskiner og støj så meget som muligt, og byggeriet er i mindre grad afhængigt af vejret, fortæller Bo Rattenborg Sørensen, partner i mejeriet, og fortsætter:

- Modulbyggeriet har heller ikke begrænset os, når det gælder tilbygningens arkitektoniske udtryk. Den nye afdeling af børnehuset nyfortolker den eksisterende bygnings fremskudte udhæng med limtræsbjælker, ligesom der kommer facadespring, som giver private zoner ved de enkelte grupperum. Facaden beklædes med varmebehandlet træ, der gavner CO2-budgettet og er hårdført. Indvendigt visualiseres vuggestuegrupperne med hver sin farveidentitet, og flere indbyggede møbler udføres i naturtræ.

Foruden tilbygningen omfatter projektet ved Børnehuset Ådalen, afdeling Valhalla, også en renovering af den eksisterende bygning. Concept Living påbegynder renoveringen, når tilbygningen er færdiggjort. Forventningen hos Concept Living og mejeriet er, at modulerne kranes og monteres i uge 26, hvorefter tilbygningen står færdig ultimo september 2025.

Faktaboks 1:

  • Krav til CO2-aftryk i udbudsprocessen: Maksimum 8,0 kg CO2-ækv./m2/år.
  • Forventet CO2-aftryk på den kommende tilbygning til Børnehuset Ådalen, afdeling Valhalla: 5,6 kg CO2-ækv./m2/år.
  • CO2-aftrykket beregnes ved en livscyklusanalyse, som estimerer en bygnings årlige CO2-aftryk pr. kvadratmeter over 50 år. Den 1. juli 2025 træder nye grænseværdier for CO2-aftrykket i kraft. CO2-aftrykket for institutioner skal ligge på maksimum 8,0 kg i 2025, mens den forventede grænseværdi i 2029 ligger på 6,4 kg.

Faktaboks 2:

  • Bygherre: Kolding Kommune
  • Bygherrerådgiver: mejeriet
  • Totalentreprenør: Concept Living by abc A/S
  • Størrelse: 600 kvadratmeter
  • Byggeår: 2025
ABC Pavilloner A/S
Fundervej 44
7442 Engesvang
Ikast-Brande Kommune
Danmark
CVR nummer: DK21637076

Kontaktperson

Martin S. Jacobsen
Projektassistent
+45 73708390 msj@abcpavilloner.dk

Send til en kollega

0.079