Sanselig arkitektur vækker sanserne – interview med Norm Architects (del 2 af 3)
Norm Architects sætter mennesket i centrum med designløsninger kendetegnet ved naturlige materialer, kompromisløst håndværk og et altomfattende fokus på detaljerne. Vi har mødt arkitekt Robert Graf til en snak om tegnestuens holistiske designfilosofi, der resulterer i betænksomme og minimalistiske projekter, som realiseres over hele verden.
Dette er anden del af interviewet med Robert Graf fra Norm Architects, du kan læse første del her
En vekselvirkning mellem Japan og Danmark er dybt integreret i tegnestuens designproces. ”Der er meget at vinde i dialogen mellem Japan og Danmark. Vi er påvirket af de to landes stærke kulturer og traditioner, da de begge har en særlig naturlig æstetik. Både Japan og Danmark har i perioder udviklet en helt særlig tilgang til formgivning og design. Vi trækker på de kilder, hvorfra vores designtradition er opstået – især håndværk – og her er Japan en tilbagevendende inspirationskilde – helt konkret samarbejder vi ofte tæt med Keiji Ashizawa i Tokyo på vores projekter,” forklarer Robert Graf.
Tæt samarbejde understøttes digitalt gennem Archicad
Tegnestuens let genkendelige stil er en symbiose af sammensmeltede modsætninger. ”Vi forfølger en balance mellem detaljerigdom og tilbageholdenhed. Så skarpt som muligt, og samtidig så blødt som muligt. Vi vælger materialer, der føles mere menneskelige og mindre industrielle. Det er meget udfordrende og ikke mindst tidskrævende, men det er i høj grad også motiverende. Det er virkelig sjovt at implementere tanker fra filosofi og kunst som gennemtænkte detaljer i vores projekter,” fortæller Robert engageret og lægger ikke skjul på, at denne tilgang også har indflydelse på tegnestuens tilgang til digitale værktøjer.
Norm Architects begyndte at anvende Archicad for 3 år siden, nogenlunde samtidig med at Robert blev ansat.
”Vi vidste, at Archicad ville give mening for os i forhold til at levere planer og tegningssæt. Det er langt mere effektivt sammenlignet med andre programmer. Derudover har vi meget høje krav til den grafiske æstetik i vores tegninger, hvilket Archicad håndterer ganske fint. Det er også et meget fleksibelt værktøj – især til designmæssige specialløsninger – hvilket passer os rigtig godt. Vi bevæger os derfor mod at bruge Archicad mere og mere på tværs af tegnestuens medarbejdere og projekter,” fortæller Robert og uddyber,
”Vores projekter har altid tids- og budgetbegrænsninger, hvilket gør det vanskeligt at bruge Archicad til alt, men i år er vi begyndt at opfordre alle vores medarbejdere til at arbejde meget mere i Archicad. Konverteringen tager tid, men i takt med at mine kolleger får deres egne erfaringer med Archicad, sætter de mere og mere pris på programmet,” forklarer Robert og fortæller, at de har udviklet en tegnestue-template, som sikrer konsistens på tværs af projekter, forbedrer den grafiske kvalitet på tegningerne og hjælper nye kolleger med at navigere effektivt i Archicad.
Robert fremhæver, at samarbejde er en central del af tegnestuens processer, hvilket han mener, at Archicad forstærker. ”På vores projekter arbejder vi tæt sammen med lokale arkitekter, rådgivere og håndværkere for at sikre, at vores løsninger kan integreres problemfrit i en større arkitektonisk helhed. Archicads præcision og hastighed gør dette samarbejde lettere, selv når vi fokuserer på mindre projekter og interiør, selv om programmet er bygget til et BIM-workflow i større skala. Samtidig giver Archicad os mulighed for at dokumentere alle detaljer, især inden for snedkerarbejde og interiør, og lader os nemt tilpasse programmet til forskellige arkitektoniske skalaer.”
Dette er anden del af interviewet med Robert Graf fra Norm Architects – du kan læse hele interviewet på GRAPHISOFT Center Danmarks hjemmeside.
FOTO: Karl Tranberg / Norm Architects