En byggeplads skal ikke kun være sikker: Sundhed og trivsel skal også i fokus
JORTON afsat en hel uge til at sætte fokus på trivsel på byggepladserne. Denne trivselsuge blev fulgt op af et trivselskursus. Håbet er at skabe bedre forhold for alle medarbejdere og sikre at alle har det godt når de tjekker ind og tjekker ud fra arbejdet.
Der er med god grund stort fokus på det fysiske arbejdsmiljø ude på byggepladserne. Men hvad med den mentale trivsel og sundhed? Uanset om man er timelønnet, funktionær eller noget helt tredje, kan stress og andre ubehageligheder være allestedsnærværende, hvis man ikke er opmærksom på de tidlige symptomer.
Derfor har JORTON afsat en hel uge til at sætte fokus på trivsel på byggepladserne. Denne trivselsuge blev fulgt op af et trivselskursus.
”Team kaffe og team energidrik”
Og fra JORTONs KMA-afdeling har man været tilfredse med det engagement som medarbejderne har udvist.
- Der var et fantastisk engagement til især vores trivselskursus, og det var spændende at høre både håndværkere og projektledere tale sammen om, hvad der påvirker deres hverdag positivt og negativt. Nogle udfordringer overlappede, mens andre varierede, fortæller Simon Hededal Nielsen, byggekoordinator i vores KMA-afdeling. Han uddyber:
- Vores trivselskursus var opdelt i gruppearbejde, walk and talks og klassiske foredrag, så der var rig mulighed for at komme til orde. Første del handlede om klassisk sundhed og hvordan f.eks. rygning, dårlig kost og lignende kan påvirke ens velvære negativt. Her kan vi som arbejdsplads ikke gøre så meget, men de fremmødte syntes stadig, det var interessant, og der blev joket meget, så stemningen blev løsnet godt op. Bl.a. kunne man dele de yngre og ældre op i et team "energidrik" og et team "sort kaffe".
Frabeder sig hånlig ironi og sarkasme
Efter fokus på klassisk fysisk sundhed gik vi over til det mere komplicerede emne: Mental sundhed og trivsel.
- Herefter arbejdede vi med konkrete forslag til, hvordan vi kan skabe bedre trivsel på byggepladsen. I grupper kunne folk skrive ned, hvad der kunne gøde og forgifte en byggeplads. Byggebranchen er for mange synonym med en hård omgangstone, men alle var enige om, at det at tale pænt og respektfuldt til hinanden er utroligt vigtigt. Der skal være plads til sjov og ballade, men hånlige, ironiske og sarkastiske kommentarer frabedes. Samtidig var alle enige om, at god kommunikation, både når tingene glider, og når de går af sporet, er nøglen til at undgå konflikter og dermed opnå et bedre arbejdsmiljø, fortæller Simon og fortsætter:
- Stress fyldte også meget, og der blev lagt vægt på, at det er forskelligt fra person til person, hvad der giver dem stress, og hvordan det påvirker dem. Men fælles for alle var, at tidspres på byggesagen var en stor stressfaktor, fordi det ofte betød, at den gode tone blev glemt i kampens hede.
- Vi har også set, hvor stor betydning det har for både samarbejdet på byggepladsen og ikke mindst trivslen blandt vores medarbejdere, hvis de er kommet rigtigt fra start. Flere af vores timelønnede fortæller om gode oplevelser, hvor de er blevet inddraget i planlægningen og dermed føler, at de er blevet hørt. Mange komplikationer kan løses allerede af manden på gulvet, hvis der bare bliver skabt rum til det. I den kommende tid forventer jeg derfor, at vi i KMA skal lave en samling af 'best practice'-eksempler på, hvordan man holder gode opstartsmøder, morgenmøder og toolbox-møder," fortæller Stine Kongstad Lavesen, KMA-chef i JORTON.
Dermed er status på trivselsugen klar:
- Overordnet set synes jeg, at vores trivselsuge har været en stor succes med flot opbakning. Jeg hørte fra en deltager, at han "havde troet, det ville være en omgang l@rt, men at kurset virkelig var givende", griner Simon og afslutter:
- Nu er det vigtigste, at vi fremover holder fokus på alt det, vi har diskuteret i løbet af denne uge, og at vi på tværs af organisationen sørger for at gøde byggepladserne og træder ind, når nogen forsøger at forgifte dem.